Hlavní obsah

USA podnikají v Iráku tajné nálety na svou obranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Spojené sáty podnikly v Iráku dva vzdušné útoky, jichž se neúčastnily irácké síly, uvedla televize Al Arabíja s odvoláním na mluvčího americké armády v zemi. V obou případech mělo jít o akce, které měly odvrátit útoky na americké síly v zemi. Svědčí o tom narůstající počty útoků v zemi. USA přitom dosud uváděly, že jen podporují irácké akce.

Foto: Reuters

Americký vrtulník AH-64D Apache vzlétl hlídkovat nad Bagdádem.

Článek

Americký generál major Jeffrey Buchanan nakonec pod tlakem uvedl, že americké síly mají na základě stávající dohody s Irákem, která letos vyprší, právo chránit se před útoky.

Buchanan uvedl, že v jednom případě v červnu zaútočily vrtulníky Apache na radikály, kteří odpalují rakety na americkou základnu u mezinárodního letiště v Basře. Radikálové byli zlikvidováni. Uznal, že to byla jednostranná akce bez zapojení iráckých sil, ale zdůraznil, že šlo o sebeobranu.

V druhém případě byl útok podniknut na radikály, kteří v červenci plánovali odpálit nálož u silnice. „Napadli jsme je a zabili, než abychom čekali, až tudy projede kolona,“ řekl generál. Dodal, že se vždy upřednostňuje společná akce, ale někdy to není možné.

O možnosti, že USA v Iráku přistoupí i k jednostranným akcím, mluvil už minulý měsíc nový ministr obrany Leon Panetta. V červnu totiž v Iráku padlo nejvíce amerických vojáků za měsíc od roku 2008. [celá zpráva]

Narůstá i počet civilních obětí.

USA přitom mají do konce roku stáhnout z Iráku své bojové jednotky. V zemi mají ještě 46 000 vojáků. Washington už dal najevo, že úplné stažení sice nepovažuje za rozumné, ale míní ctít irácké rozhodnutí. Prezident Obama uvažuje o ponechání deseti tisíc vojáků. [celá zpráva]

Buchanan uvedl, že pondělní atentáty v Iráku, které si vyžádaly životy sedmdesáti lidí v iráckých městech, nesou rukopis al-Káidy. [celá zpráva]

Podle něj i zbytky teroristické organizace jsou stále schopné podnikat koordinované útoky. Nepředstavují však až tak velké nebezpečí jako šíitské milice podporované z Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám