Hlavní obsah

Masakr v syrském Hamá vyvolal zasedání Rady bezpečnosti OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sýrie

Německo požádalo v neděli po víkendovém masakru v Hamá o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli zhoršující se situaci v Sýrii. Podle agentury Reuters by se měla sejít ještě v pondělí. Při zásahu v Hamá, který odsoudily Spojené státy, bylo zabito podle syrské opozice přes 100 lidí. Zásah přibližuje video, jichž není ze Sýrie mnoho.

Foto: Reuters

Tanky vjíždí do syrského Hamá.

Článek

Jak uvedl mluvčí německého zastupitelství při OSN Alexander Eberl, Indie, která od srpna předsedá RB OSN, byla požádána o svolání konzultací za zavřenými dveřmi v noci na pondělí. Zasedání by se mělo konat pravděpodobně v odpoledních hodinách newyorského času.

Foto: Reuters

Dým nad syrským Hamá

Požadavek na svolání RB vznesl v neděli také italský ministr zahraničí Franco Frattini. Ten navrhl i svolání velvyslanců zemí Evropské unie v Damašku. „Prezident Asad opět ukázal, že je zcela neschopný a neochotný odpovědět na legitimní požadavky syrského lidu,“ řekl americký prezident Barack Obama. Podle něj syrská vláda používá "násilí a brutalitu vůči vlastnímu lidu“.

Sýrie uvedla, že vojska vjela do Hamá za nedělního úsvitu jen proto, aby odstranila barikády postavené v ulicích.V podnělí schopnosti syrské armády ocenil prezident Bašár Asad: "Zdravím všechny vojáky a blahopřeji jim při příležitosti 66. výročí vzniku syrské arabské armády, která chrání a bude i v budoucnu chránit zemi před agresí"  Na úvod ramadánu, kdy se čeká růst intenzity protestů, ještě řekl: "Jsem si absolutně jist, že díky národní jednotě našeho lidu jsme schopni zvládnout toto nové spiknutí, které má zničit Sýrii a rozdělit celou oblast na malé státy."

Nedělní operace

Už za úsvitu bylo podle aktivistů zabito v Hamá přes sto lidí. Dalších třicet zahynulo v jiných syrských městech, kde se konají protesty. Bezpečnostní síly rozdrtily dvě demonstrace na předměstích Damašku. Střílelo se a masově zatýkalo i na jihu země v Hiraku a na východě v Daír az-Zúru. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Lidé v syrském Hamá se kryjí před palbou

Razie v Hamá, které bylo centrem povstání Muslimského bratrstva v roce 1980 za vlády otce současného prezidenta, se konala půldruhého dne poté, co příznivci bratrstva demonstrovali v Egyptě za vyhlášení islámského státu a zavedení práva šaría. [celá zpráva]

Syrská vláda přiznala, že v bojích padlo pět jejích vojáků včetně plukovníka.

Nepokoje v Sýrii si za pět měsíců vyžádaly skoro 2000 obětí, z toho přes 1550 je civilních. Zatčeno bylo přes 26 000 lidí, z nichž 12 000 je stále zadržováno. Tisíce osob ze země uprchly a asi 3000 lidí se pohřešují. Syrská vláda tvrdí, že za většinu obětí nesou odpovědnost ozbrojené teroristické skupiny.

Foto: Reuters

Obrněný transportér v syrském Hamá

Čísla nemohou být ověřena z nezávislých zdrojů, zahraniční novináři do Sýrie nesmějí.

Odsouzení syrského režimu v patnáctičlenné Radě bezpečnosti již několik týdnů blokují neshody. Západní země předložily 8. června návrh rezoluce, která by odsuzovala zásahy syrského režimu proti demonstrantům, ale Rusko a Čína, pohrozili vetem. Také nestálí členové Rady, Brazílie, Indie, Libanon a Jihoafrická republika, uvedli, že rezoluci nepodpoří. Prohlásili, že i prosté odsouzení násilností by mohlo být prvním krokem pro zahájení vojenské intervence západu v Sýrii, jako se to stalo v březnu v Libyi.

Reklama

Výběr článků

Načítám