Hlavní obsah

Při demonstracích proti vzniku Izraele zemřelo 13 Palestinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Nejméně 13 lidí zemřelo při nedělních demonstracích na izraelských hranicích s Libanonem, Sýrií a pásmem Gazy, odkud se na území židovského státu snažili vstoupit propalestinští aktivisté. Dalších 14 lidí bylo zraněno, uvedla agentura AP.

Článek

Demonstrace následovaly den po výročí vyhlášení Státu Izrael, které Palestinci označují za katastrofu.

Izrael přiznal odpovědnost za zabití tří lidí a není jisté, zda do demonstrantů nestříleli i libanonští vojáci na hranici.

Protesty završily týdny výzev ze strany propalestinských skupin na Facebooku a dalších internetových stránkách k zahájení třetí palestinské intifády (povstání) proti Izraelcům. Výzvy vyslyšely tisíce lidí v ulicích v pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu, ale i v Káhiře, kde proti nim pořádkové síly nasadily slzný plyn. Státní televize informovala, že byly zraněny dvě desítky lidí.

V pondělí navíc izraelské námořnictvo zastavilo varovnými výstřely loď, která se pokusila prolomit blokádu a dostat se do pásma Gazy. Plavidlo s propalestinskými aktivisty plující pod moldavskou vlajkou následně zamířilo do Egypta. Nikdo nebyl zraněn.

Izrael uvolnil peníze pro Palestince

Mezitím Izrael rovněž rozhodl, že uvolní peníze pro palestinskou samosprávu vybrané z celních poplatků. Jeruzalém přesun pozastavil po dohodě o usmíření palestinských uskupení Fatah a Hamás z předminulého týdne. Jednalo se o částku asi 90 miliónů dolarů (1,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám