Hlavní obsah

Opozice v Bahrajnu stupňuje požadavky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manáma

Opoziční skupiny v Bahrajnu v neděli zvýšily tlak na vládu. Požadují, aby napřed byly splněny jejich požadavky, teprve pak začnou jednat. Mimo jiné chtějí, aby odstoupila vláda, byli propuštěni političtí vězňové a vyšetřeny okolnosti smrti šesti demonstrantů.

Článek

Opozice dále požaduje politické reformy, které by vedly k ustanovení konstituční monarchie v zemi. Někteří dokonce chtějí, aby padl král.

V sobotu monarchie ustoupila, z ulic byli staženi vojáci a demonstranti se opět mohli vrátit na centrální Perlové náměstí v Manámě. Opět tam vztyčili stanový tábor, který byl zlikvidován ve čtvrtek. Při akci zahynuli čtyři lidé. V noci na neděli zůstaly na náměstí stovky lidí. Zřejmě tam chtějí být dlouho, už tam zřídili i ošetřovnu.

Policie mimo jiné střílela broky a použila nádoby se slzným plynem.

Organizace na ochranu lidských práv také požadují vyšetření osudu deseti nezvěstných

Korunní princ Šejch Salmán bin Hamad Chalífa, který v sobotu jako zástupce vrchního velitele ozbrojených sil nařídil vojákům návrat do kasáren, je pověřen vedením rozhovorů s opozicí. Podle BBC už kontaktoval představitele všech politických stran v zemi včetně hlavní šíitské opoziční strany v zemi, kde majoritním šíitům vládne sunnitské elita.

V CNN se omluvil za smrt demonstrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám