Hlavní obsah

Bomba v Iráku zabíjela, zemi zasáhla vlna nepokojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Nejméně 13 lidí ve čtvrtek přišlo v Iráku o život a 33 jich utrpělo zranění při výbuchu bomby umístěné ve vozidle. Podle iráckých bezpečnostních zdrojů exploze nastala ve městě Muktadíja, vzdáleném 80 kilometrů severovýchodně od metropole Bagdádu. Irák však zasáhly i protivládní protesty motivované ekonomickými problémy země, které otřásají mnoha arabskými zeměmi.

Článek

Nepokoje zasáhly několik iráckých měst. V Sulajmáníji na severu země přišli dva lidé o život a více než 40 jich utrpělo zranění poté, co dav asi 3000 demonstrantů zaútočil kameny na sídlo Demokratické strany Kurdistánu (KDP). Vyprovokovali tím ochranku budovy ke střelbě.

Pak zamířili ke kancelářím Vlasteneckého svazu Kurdistánu (PUK), ale střetli se s přivolanou policií. Vyzývali k demisi autonomní kurdskou vládu a požadovali práci pro nezaměstnané a soudní postih zkorumpovaných úředníků.

Demonstrace zasáhly také město Kirkúk, kde se shromáždilo 2000 vdov a 7000 sirotků požadujících vyšší sociální podpory. V městě Nasr nespokojenci podpálili místní radnici. V Basře na jihu země měla demonstrace asi 250 nezaměstnaných požadujících práci klidný průběh, stejně jako v Kútu, kde se sešlo 500 osob. O den dříve tam demonstranti podpálili úřad guvernéra.

Situace v Iráku je nepřehledná, protože se tam střetává několik trendů a nejde jen o nechuť k Američanům, které mnozí vnímají jako okupanty. Mnoho útoků je motivováno sektářsky, panuje tam velké napětí mezi sunnity a šíity, kteří se po pádu Husajna chopili vlády. Sunnitští radikálové ale nenapadají jen šíitské poutníky, ale snaží se také destabilizovat už tak slabou vládu a nastolit radikální islám. Silné je také etnické napětí, protože části Kurdů nestačí autonomie, ale chtěli by samostatný Kurdistán. Zemi také trápí chudoba a extrémně vysoká nezaměstnanost.

Bagdád chce po USA miliardu za poškození města

Bagdádská radnice ve středu zveřejnila, že chce, aby městu Spojené státy zaplatily miliardu dolarů za škody. Nechce zaplatit za škody od bomb, ale za to, že Američané ve městě vybudovali zdi oddělující čtvrti a bariéry chránící budovy před explozemi.

„Americké ozbrojené síly změnily toto krásné město na vojenský tábor velmi ohavným a destruktivním způsobem, který ukazuje ignoraci a nestarání se o veřejné zájmy,“ uvedla radnice, aniž by zmínila škody od bomb a střelby. Chce omluvu a odškodné.

Zmínila, že bariéry proti střepinám poškodily nejen chodníky, ale taky kanalizační a vodovodní systém nebo parky. Navíc zdi přispívají k vytváření dopravních zácp ve městě.

Radnice zmínila i zničené parky, přes které jezdily vojenské kolony a hlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám