Hlavní obsah

Rusko věnuje Libanonu vrtulníky a tanky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Rusko pomůže modernizovat libanonskou armádu a zdarma jí poskytne vrtulníky, tanky a munici. V úterý to podle agentury AP prohlásil libanonský premiér Saad Harírí.

Foto: Alexsey Druginyn, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin s libanonským protějškem Saadem Harírím

Článek

Harírí o pomoci informoval po jednání s ruským ministerským předsedou Vladimir Putinem v Moskvě. Rusko dodá šest helikoptér, 31 tanků, dělostřelecké granáty ráže 130 mm s asi půl miliónem kusů různé další munice. Není známo, v jakém termínu mají být dodávky doručeny.

Libanonská armáda o 60 000 příslušnících je chabě vybavena a nemá téměř žádné letectvo, pouze 30 neozbrojených helikoptér a několik britských stíhaček z 50. let. Izraelské pozorovací letouny běžně létají nad Libanonem, aniž by ji v tom někdo bránil.

Rusové se o vliv perou s Američany

Deník The Washington Post upozornil, že oznámení o ruské pomoci se časově kryje se zvýšeným zájmem amerických zákonodárců o libanonskou armádu kvůli obavám, že pomoc USA skončí v rukou radikální šíitské organizace Hizballáh. Kongresmani pomoc pozastavili počátkem srpna po příhraniční potyčce mezi Libanonci a Izraelci a obnovili ji před dvěma dny, když dva republikánští zákonodárci, na jejichž rozhodnutí záviselo, kývli na uvolnění 100 miliónů dolarů (přes 1,8 miliardy korun).

Libanon se v minulosti se žádostmi o pomoc při modernizaci své armády obrátil i na další arabské země.

Reklama

Výběr článků

Načítám