Hlavní obsah

Bomba na vojenské přehlídce v Íránu zabila deset diváků

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Při vojenské přehlídce v severozápadním Íránu ve středu vybuchla bomba, která zabila deset přihlížejících, většinou žen a dětí. Úřady mají podezření, že nálož nastražili kurdští separatisté.

Článek

Incident se stal v Mahábádu poblíž hranic s Irákem a Tureckem, kde také působí bojovníci Kurdské strany pracujících (PKK). Kromě deseti obětí bylo zraněno 57 lidí, uvedla agentura AP.

Vzhledem k tomu, že exploze zasáhla civilisty, kteří zde nebývají terčem podobných útoků, mají íránské úřady podezření, že nálož ukrytá ve křoví vybuchla předčasně. Vojenská přehlídka byla jednou z mnoha, jíž si země připomíná 30 let od konce íránsko-irácké války.

Většina ze 190 000 obyvatel Mahábádu jsou Kurdové a sunnitští muslimové, zatímco Írán je převážně šíitský. PKK tvrdí, že bojuje za větší práva Kurdů. Mahábád byl v roce 1946 hlavním městem samozvané republiky Kurdistán v Íránu, než ho dobyly íránské síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám