Hlavní obsah

Zemřel Palestinec, který naplánoval útok na mnichovskou olympiádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ammán/Jeruzalém

Ve věku 70 let zemřel v nemocnici v jordánském Ammánu zakladatel palestinské rozvědky a bezpečnostní poradce někdejšího palestinského vůdce Jásira Arafata generál Amín Hindí. V Izraeli Hidního považují za jednoho ze strůjců brutálního útoku na izraelskou olympijskou výpravu v Mnichově v roce 1972.

Foto: Profimedia.cz

Amín Hindí na archivní fotografii

Článek

Při útoku na izraelské sportovce na olympiádě v Mnichově v roce 1972 bylo zabito 11 Izraelců, jeden německý policista a pět atentátníků. Provedlo ho osmičlenné komando palestinských extremistů z teroristické skupiny Černé září, kteří výměnou za unesené Izraelce požadovali vydání asi 200 kolegů a volný odlet do Egypta.

Hindí trpěl rakovinou jater a slinivky břišní. Minulý týden se v Jordánsku podrobil operaci, po níž upadl do kómatu. Jeho ostatky byly ve středu přepraveny přes západní břeh Jordánu do pásma Gazy, kde bude pohřben.

Před více než měsícem zemřel zakladatel teroristické skupiny Černé září třiasedmdesátiletý Muhammad Dáud Údí, jenž byl také jedním z lidí, kteří mnichovský útok plánovali. Údí zemřel počátkem července na selhání ledvin v nemocnici v Damašku.

Reklama

Výběr článků

Načítám