Hlavní obsah

USA jsou světová diktatura, řekl Ahmadínežád

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abudža

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád se znovu pustil do Spojených států. Při své návštěvě Nigérie je nazval světovou diktaturou, která se snaží ovládnout veškeré dění na planetě.

Foto: Nozim Kalandarov, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

„USA jsou samozvaným vůdcem a každým by měl vědět, že samozvané vůdcovství je diktatura. Řeknu to za vás: roky diktatury skončily,“ řekl Ahmadínežád na íránské ambasádě v nigerijském hlavním městě Abudže, kam přicestoval na summit skupiny osmi rozvojových zemí, tzv. D-8.

Íránský prezident se do USA a jejich spojenců pouští často. Nedávno řekl, že nové sankce, které Washington proti Íránu prosadil, jsou jen otravné mouchy či použité kapesníky, nebo že stát Izrael ztratil opodstatnění a čeká ho soudný den. Prohlásil též, že Írán je nejdemokratičtější zemí na světě.

Velvyslanec SAE pro útok na Írán

Antagonismus Íránu vůči Západu tento týden přiživil velvyslanec Spojených arabských emirátů v USA, který podpořil vojenský úder proti Teheránu. V souvislosti s íránskými jadernými ambicemi řekl, že je nemožné „žít vedle jaderného Íránu“ a dodal, že útok by byl z krátkodobého hlediska nákladný, nicméně dlouhodobě by přinesl prospěch.

Velvyslancova slova vyvolala v Íránu rozhořčení. Júsif al-Otaiba své tvrzení později odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám