Hlavní obsah

Netanjahu u Obamy: Izrael chce přímé rozhovory s Palestinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je "nejvyšší čas" na přechod od nepřímých rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci na rozhovory přímé. Netanjahu to podle agentur uvedl na úterní tiskové konferenci v Bílém domě po schůzce s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Článek

Prezident USA zároveň vyjádřil naději, že přímé rozhovory začnou před vypršením moratoria na izraelskou výstavbu na západním břehu Jordánu. Dočasný zákaz výstavby tam končí v září.

Zmrazením výstavby osad na palestinských územích na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě podmiňuje zahájení přímých rozhovorů s Izraelem palestinská samospráva. Do září platí dočasné moratorium na výstavbu osad v Předjordánsku. Od května jednání mezi Izraelem a Palestinci zprostředkovávají USA, protože obě strany spolu nechtěly jednat přímo.

Netanjahu vyzval Abbáse ke schůzce

Netanjahu v úterý vyzval palestinského předáka Mahmúda Abbáse, aby se s ním setkal a posunul spolu s ním vzájemná jednání v přímé rozhovory. Podle palestinské strany se ale nepřímé rozhovory neposunuly tak daleko, že by měly být obnovena přímá jednání.

Kvůli izraelské výstavbě ve východním Jeruzalémě vypukla letos na jaře roztržka mezi USA a Izraelem. Tel Aviv totiž oznámil záměr postavit 1600 nových bytů pro Izraelce v době, kdy byl v zemi na návštěvě americký viceprezident Joe Biden. USA to vnímaly jako diplomatický políček.

Izrael považuje Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město a tamní výstavba na rozdíl od výstavby osad na západním břehu Jordánu nepodléhá moratoriu.

I zákaz výstavby v Předjordánsku však končí v září a zatím není jasné, zda ho Izrael prodlouží. Prodloužení moratoria by podle pozorovatelů mohlo znamenat další problémy v izraelské vládě.

Lepší atmosféra

Úterní schůzka se nicméně podle agentur konala v příznivějším ovzduší než poslední setkání obou politiků v Bílém domě letos v březnu.

V březnu nebyla po setkání Obamy s Netanjahuem, které se konalo za zavřenými dveřmi, uspořádána žádná tisková konference. Média tehdy schůzku, která následovala po roztržce mezi USA a Izraelem kvůli výstavbě ve východním Jeruzalémě, za "ledovou". Netanjahuova březnová cesta do USA pak byla hodnocena jako neúspěšná, jelikož se premiérovi prý nepodařilo obnovit důvěru amerického prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám