Hlavní obsah

Ke Gaze míří další loď s pomocí, tentokrát z Íránu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Směrem k pásmu Gazy, na které se nadále vztahuje izraelská blokáda, zamíří další loď s pomocí. Tentokrát ji vypraví Írán, uvedla v úterý agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Čluny izraelského námořnictva

Článek

Plavidlo poveze 1100 tun humanitárního materiálu. Cílem je upozornit na neutěšenou situaci v palestinské enklávě a prolomit blokádu, kterou na ni Izrael uvalil v roce 2007 poté, co ji ovládlo radikální teroristické hnutí Hamás.

Írán, který podporuje Hamás, riskuje podle agentury AP námořní konflikt s Izraelem, jehož existenci neuznává.

Koncem května se izraelské komando střetlo s propalestinskými aktivisty na turecké lodi, která spolu s pěti dalšími vezla do Gazy pomoc. Devět lidí při tom zemřelo, což vystavilo Izrael vlně ostré kritiky ze zahraničí.

Egypt vzápětí oznámil ukončení blokády své hranice s pásmem Gazy a následně zmírnil restrikce i Jeruzalém. Námořní blokáda ovšem zůstává v platnosti v nezměněné podobě.

AP informovala, že íránská loď nazvaná „Děti Gazy“ vyrazí na svou dvoutýdenní cestu v neděli. Na jeho palubě bude kromě posádky deset lidí včetně pěti novinářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Irská loď plánuje prorazit blokádu Gazy

Nákladní loď Rachel Corrie, na jejíž palubě je 15 aktivistů včetně irské nositelky Nobelovy ceny za mír Mairead Maguireové, pokračuje v plavbě a míní prorazit...

Egypt končí s blokádou pásma Gazy

Egyptská vláda se rozhodla zmírnit tři roky trvající blokádu pásma Gazy. V pondělí oznámila, že hranici s palestinskou enklávou otevře pro humanitární dodávky...

Výběr článků

Načítám