Hlavní obsah

Ke Gaze míří další loď s pomocí, tentokrát z Íránu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Směrem k pásmu Gazy, na které se nadále vztahuje izraelská blokáda, zamíří další loď s pomocí. Tentokrát ji vypraví Írán, uvedla v úterý agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Čluny izraelského námořnictva

Článek

Plavidlo poveze 1100 tun humanitárního materiálu. Cílem je upozornit na neutěšenou situaci v palestinské enklávě a prolomit blokádu, kterou na ni Izrael uvalil v roce 2007 poté, co ji ovládlo radikální teroristické hnutí Hamás.

Írán, který podporuje Hamás, riskuje podle agentury AP námořní konflikt s Izraelem, jehož existenci neuznává.

Koncem května se izraelské komando střetlo s propalestinskými aktivisty na turecké lodi, která spolu s pěti dalšími vezla do Gazy pomoc. Devět lidí při tom zemřelo, což vystavilo Izrael vlně ostré kritiky ze zahraničí.

Egypt vzápětí oznámil ukončení blokády své hranice s pásmem Gazy a následně zmírnil restrikce i Jeruzalém. Námořní blokáda ovšem zůstává v platnosti v nezměněné podobě.

AP informovala, že íránská loď nazvaná „Děti Gazy“ vyrazí na svou dvoutýdenní cestu v neděli. Na jeho palubě bude kromě posádky deset lidí včetně pěti novinářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Irská loď plánuje prorazit blokádu Gazy

Nákladní loď Rachel Corrie, na jejíž palubě je 15 aktivistů včetně irské nositelky Nobelovy ceny za mír Mairead Maguireové, pokračuje v plavbě a míní prorazit...

Egypt končí s blokádou pásma Gazy

Egyptská vláda se rozhodla zmírnit tři roky trvající blokádu pásma Gazy. V pondělí oznámila, že hranici s palestinskou enklávou otevře pro humanitární dodávky...

Červený kříž a EU odsoudily blokádu Gazy

Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) v pondělí odsoudil izraelskou blokádu pásma Gazy a vyzval Jeruzalém, aby ji odvolal. EU chce, aby Izrael povolil dovoz...

Izrael zmírní pozemní blokádu pásma Gazy

Izraelská vláda oznámila, že zmírní pozemní blokádu pásma Gazy. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP. Izrael blokádu zavedl v roce 2007 poté, co palestinskou...

Výběr článků

Načítám