Hlavní obsah

Írán plánuje postavit nový reaktor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán v brzké době vybuduje nový reaktor určený pro jaderný lékařský výzkum, který bude podstatně výkonnější než ten současný. Uvedl to ve středu šéf íránské agentury pro atomovou energii Alí Akbar Salehí.

Článek

Salehí neupřesnil výkonnost nového reaktoru, jeho lokalitu či v jaké fázi se projekt nyní nachází. V Teheránu existuje reaktor o výkonu pěti megawattů, který vznikl ještě před islámskou revolucí a v němž se vyrábějí izotopy používané v onkologické léčbě.

Írán začal nedávno obohacovat uran na 20 procent s tím, že ho potřebuje jako palivo právě pro teheránský pokusný reaktor. Tím vyvolal nové spory se západními mocnostmi, které Teherán podezírají ze snah vyrobit atomovou zbraň. Minulý týden Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci, která kvůli íránskému kontroverznímu programu uvaluje na Teherán nové sankce. [celá zpráva]

Íránský prezident Ahmadínežád ve středu vyjádřil připravenost Teheránu obnovit dialog se světovými mocnostmi. "Jsme připraveni vrátit se k jednáním... máme ale podmínky, které brzy oznámíme," prohlásil Ahmadínežád v televizním projevu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám