Hlavní obsah

U Nábulusu vyhořela mešita, Palestinci viní židovské osadníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Na západním břehu Jordánu u Nábulusu vyhořela v úterý ráno mešita. Palestinci obvinili židovské osadníky, že ji zapálili. Izraelská armáda případ prošetřuje. Podle izraelské policie se zatím nenašel žádný důkaz, že by mešita byla zapálena. Požár podle policie zřejmě způsobil zkrat.

Článek

Svědci, na které se odvolávají Palestinci, viděli ráno kolem třetí hodiny u mešity ve vesnici Libban aš-Šarkíja automobil s osadníky. Ti podle nich zapalovali knihy uvnitř budovy, z níž pak vyskákali oknem.

I když to vyšetřování zatím nepotvrdilo, správa vesnice, v jejíž blízkosti je osada Eli, čin rychle osadníkům připsala, protože podobné násilnosti se staly už v minulosti.

Madžíd Daraghmed uvedl: „Před ranními modlitbami jsem viděli oheň v mešitě a trvalo to půl hodiny, než se zvládl. Mešita zcela vyhořela. Osadníky jsem neviděl, ale jsem si jist, že to udělali kvůli jejich předchozím útokům.“

Osadníci poničili tamním Palestincům úrodu a olivovníky.

Izraelská policie tvrdí, že požár mohl způsobit zkrat na elektrickém vedení, protože se mešita rekonstruuje. Forenzní experti zatím nenašli žádné důkazy, že šlo o žhářství.

Oblastní rada v Binjaminu na obvinění ze žhářství odpověděla: „Izraelská armáda se hnala za osadníky obviňovanými ze žhářství, jenže při vyšetřování na místě se nenašly žádné stopy žhářství, a určitě ne od osadníků."

 Předchozí útoky

V polovině dubna poničili osadníci mešitu u Nábulusu na severu Předjordánska, loni v prosinci napadli mešitu ve vesnici Jasúf. Izraelská vláda kvůli osadníkům v dubnu vytvořila speciální pohraniční jednotku, která má zamezit útokům osadníků na Palestince.

20. dubna vojáci zabránili osadníkům vstoupit do palestinské vesnice poblíž osady Jitšar. Osadníci pak kamením zasypali vojáky a jednoho zranili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám