Hlavní obsah

V Afghánistánu se zřítilo ultramoderní letadlo USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Na jihovýchodě Afghánistánu se v noci na pátek zřítil konvertoplán CV-22 Osprey, spojující dohromady letadlo s vrtulníkem. Jeho pád si vyžádal čtyři oběti. Tálibán podle AP tvrdí, že stroj byl sestřelen poblíž hlavního města provincie Zábul Kalátu. Podle afghánských úřadů měl stroj technické problémy.

Článek

Muvčí Tálibánu Kari Jusúf Ahmádí sdělil agentuře AP, že stroj byl sestřelen povstalci u vesnice Haíz ležící šest kilometrů od Kalátu kolem půlnoci (19 hodin SELČ). Podle něj při pádu stroje zahynulo 30 amerických vojáků.

Major Marcin Walczak z mezinárodních sil ISAF neuvedl ke zřícení stroje žádné další podrobnosti.

Foto: Profimedia.cz

Osprey ve visu nad palubou letadlové lodě

Mluvčí provinční vlády Mohammad Jan Rasuljár sdělil, že stroj se zřítil v důsledku technických problémů. Podle něj na jeho palubě zahynuly čtyři osoby, uvádí server Euronews. To pak přiznaly i koaliční síly s tím, že šlo o tři vojáky a jednoho civilistu. Údajně byli další vojáci zraněni.

Foto: Profimedia.cz

Osprey létá jako normální letadlo

Stroj CV-22 Osprey má neobvyklou koncepci. Na koncích nosné plochy má překlopné rotory, takže startuje jako vrtulník, ale létá jako letadlo. Je proto rychlejší než vrtulníky. Stroj je však velmi komplikovaný a jeho vývoj provázely velké obtíže. V některých okamžicích byl letoun nestabilní. Má také menší kapacitu než velké vrtulníky Chinook a když nese výzbroj v podvěsu, není rychlejší než vrtulníky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Provincie Zábul leží na hranici s Pákistánem

Tálibán zveřejnil video se zajatým americkým  vojákem

Radikální afghánské hnutí Tálibán také ve středu zveřejnilo video s americkým vojákem Bowem Bergdahlem, kterého drží už od června. Voják na něm žádá, aby se mohl vrátit do vlasti, a říká, že válka nestojí za lidské oběti, uvádí list Los Angeles Times.

Viceadmirál Gregory Smith, který je mluvčím vrchního velitele sil v oblasti generála Staleyho McChrystala, video odsoudil s tím, že použití Bergdahla k "propagandistickým účelům je ubohé a že to posílí snahy najít ho a dostat ho domů".

První video s Bergdahlem bylo zveřejněno před Vánocemi, tehdy ještě nebylo jasné, zde je na záběrech skutečně on. Říkal, že americké vojanské akce v Afghánistánu selžou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám