Hlavní obsah

Libye a Evropská unie zrušily vízové restrikce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Libye a Evropská unie v neděli oznámily odstranění vzájemných restrikcí na vydávání víz. Skončila tak krize vyvolaná diplomatickým sporem mezi Libyí a Švýcarskem.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí (vpravo) na nedělním jednání Arabské ligy.

Článek

Spor vyvolalo předloňské krátké zadržení syna libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a jeho ženy v Ženevě kvůli napadení hotelového personálu. Libye pak zadržela dva švýcarské podnikatele. Propuštěn byl zatím jen jeden.

Švýcarsko, člen takzvaného schengenského prostoru stejně jako většina zemí EU, sestavilo seznam libyjských osobností se zákazem vstupu do tohoto prostoru. Údajně na něm byli i Kaddáfí a jeho rodina. Libye minulý měsíc oznámila, že pozastavuje vydávání víz pro občany většiny zemí EU.

Španělsko, které jakožto předsednická země EU usilovalo o vyřešení krize, dnes oznámilo, že "všechna jména libyjských občanů zařazená na seznam schengenského informačního systému byla odstraněna".

Libyjské ministerstvo zahraničí pak v komuniké uvedlo, že "Švýcarsko bylo tímto společným evropským krokem poraženo", a potvrdilo zrušení restrikcí pro země EU, jež jsou členy schengenského prostoru.

V schengenském prostoru, nazvaném po lucemburském městě, kde o něm byla uzavřena dohoda, nejsou vízové kontroly na vnitřních hranicích, takže kdo vstoupí do jednoho státu, má volný vstup do všech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám