Hlavní obsah

Mluvčí izraelského premiéra ohlásil dohodu s USA, vláda ji dementovala

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve Washingtonu nakonec našel s americkými představiteli společnou řeč. Podle agentury Reuters to v rozhovoru pro izraelský rozhlas řekl jeho mluvčí Nir Hefez. Prý se to týká i výstavby ve východním Jeruzalémě. Mluvčí vlády Mark Regev to ale vzápětí popřel.

Foto: Jonathan Ernst , Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Netanjahu se podle Hefeze s Američany dohodl na základních bodech politiky vůči Palestincům, i když na některé další mají obě strany nadále odlišný názor.

„Politika výstavby se nezmění, nicméně Izrael je připraven podniknout další kroky, aby se mírové rozhovory pohnuly dál,“ řekl před zasedáním užšího kruhu ministrů, kde měl Netanjahu informovat o výsledcích své návštěvy. Tu musel ve středu večer prodloužit o několik hodin.

„Blížíme se, myslím, ke zlaté střední cestě mezi naší tradiční politikou - a politikou předchozích vlád - a naší odhodlaností obnovit mírový proces. Myslím, že dnes jsme se pohnuli kupředu,“ řekl před nástupem do letadla.

Netanjahu nebyl schopen nic slíbit

Podle Reuters Netanjahu americkým představitelům řekl, že nemůže slíbit nic konkrétního, aniž by to projednal se svými ministry. Agentura AP s odkazem na nejmenované washingtonské zdroje napsala, že rozhovory vztahy mezi oběma spojenci kvůli výstavbě ve východním Jeruzalémě napětí nezbavily. To vzápětí potvrdil výrok mluvčího izraelské vlády Marka Regeva, který vzal zpět tvrzení Hefeze, když řekl, že se Netanjahu s Obamou na výstavbě ve východním Jeruzalémě nedohodli.

Podle serveru Haaretz zřejmě jedna schůzka Netanjahu se sedmi ministry stačit nebude. Premiér se údajně obává, že smírnější přístup vyvolá tvrdou odezvu z pravého křídla jeho koaliční vlády, zejména od ministra zahraničí Avigdora Liebermana.

Netanjahu se podle Haaretzu ve Washingtonu snažil budit dojem, že Jeruzalém vede s Washingtonem spor pouze kvůli výstavbě ve východním Jeruzalémě, který Palestinci považují za hlavní město svého budoucího státu. Američané ale žádají mnohem více.

Obamovy požadavky

Obama od Izraele očekává gesto dobré vůle a mimo jiné propuštění vězňů a předání okupovaných území pod správu palestinské policie. Rovněž chce znát podrobnosti k bytové politice na Západním břehu Jordánu poté, co v září skončí nynější desetiměsíční zmražení výstavby. Navíc chce vědět, jak bude vláda monitorovat výstavbu ve východním Jeruzalémě a jak Netanjahu převezme odpovědnost za rozhodnutí vlády, která se toho budou týkat.

Především však Obamu zajímá, jak vážně Netanjahu slova o míru myslí. Po izraelském premiérovi žádá písemný návrh podoby budoucích jednání o palestinských požadavcích na stažení Izraele do hranic z roku 1967, tak aby mohla být do dvou let dohoda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám