Hlavní obsah

Komandu Mossadu mohli pomáhat členové palestinského Fatahu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj

K nedávné vraždě jednoho z předáků ozbrojeného křídla palestinského hnutí Hamás mohli dopomoci dva členové konkurenčního hnutí Fatah. Dubajská policie potvrdila, že mezi zadrženými, kteří jsou podezřelí ze spojení s vražedným komandem, jsou dva Palestinci, kteří pracovali pro bezpečnostní službu Fatahu.

Foto: Reuters

Zaměstnankyně hotelu ukazuje Mabhúhovi jeho pokoj. Sleduje je dvojice agentů v tenisových úborech.

Článek

Dubaj z akce obviňuje izraelskou tajnou službu Mossad. [celá zpráva]

Izrael nařčení ani nepopřel ani neodmítl a o záležitosti diskutovat nechce. Skutečnost, že útočníci použili pasy Izraelců, kteří mají druhé občanství v evropské zemi, však nenechalo chladnými představitelé těchto států, konkrétně Británie, Francie, Německa a Irska. Ti po Izraeli požadují vysvětlení. Izraelští velvyslanci v Londýně a Dublinu byli kvůli tomu koncem týdne předvoláni na ministerstva zahraničí.

Britský list The Times citoval bývalého agenta Mossadu, který potvrdil, že služba evropské pasy Izraelců s dvojím občanství v minulosti mnohokrát využila.

Zakladatel vojenského křídla Hamásu Mahmúd Mabhúh byl zabit v dubajském hotelu  20. ledna jedenáctičlenným komandem. Podle dubajské policie k němu komando dovedli právě dva zadržení Palestinci Anvar Šejbar a Ahmad Hasanajn. Dvojici tento týden vydalo Dubaji Jordánsko. Muži dříve pracovali v bezpečnostní službě Fatahu a žili v pásmu Gazy, než ho v létě 2006 násilím ovládl Hamás.

Jeden z pracovníků palestinské tajné služby listu Times řekl, že dvojice mohla Mabhúha znát z dob působení v pásmu Gazy. List dodal neověřenou informaci, podle níž měl být jeden ze zadržených soudem v Ramalláhem odsouzen k smrti za spolupráci s Izraelem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám