Hlavní obsah

Izraelci v Dubaji zlikvidovali palestinského radikála

Damašek
Aktualizováno

Izrael minulý týden zlikvidoval v Dubaji jednoho z velitelů ozbrojeného křídla palestinské radikální skupiny Hamás. V Damašku, kde sídlí exilové vedení Hamásu, to v pátek oznámil jeden z představitelů tohoto hnutí Izzat Rišk. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Mabhúh patřil k vedení ozbrojeného křídla Hamásu. Ilustrační foto

Článek

Mabhúd má být pohřben v palestinském uprchlickém táboře u Damašku. Jeho bratr Faik řekl, že z prvního šetření vyplývá, že Mahmúda usmrtilo "elektrické zařízení přiložené k hlavě". "Tento materiál byl vyroben v jedné laboratoři v Paříži," řekl Faik.

Rišk neposkytl žádné detaily, z nichž by vina Izraele vyplývala. Sdělil pouze, že Mahmúd Mabhúh, který patřil k vedení oddílů Kásam, byl zabit 20. ledna krátce po příjezdu do Dubaje.

Izraelci Mabhúha spojovali s únosem a vraždou dvou svých vojáků. Oba Izraelci Avi Sasportas a Ilan Saadon byli uneseni při oddělených incidentech na příkaz někdejšího vůdce Hamásu šajcha Ahmada Jasína.

Sasporta unesli v únoru 1989, když stál na křižovatce poblíž Aškelonu. Jeho tělo se našlo později v tom roce. Krátce před jeho nálezem začal být pohřešován také Saadon, ale jeho tělo bylo nalezeno až roku 1996 díky informacím, jež získala rozvědka od palestinských zdrojů.

Rišk Mabhúha označil za významného člena brigád Kásam, což je ozbrojené křídlo Hamásu. Mabhúh prý žil od roku 1989 v Sýrii a zavražděn byl den po příjezdu do Dubaje

Dubaj sloužil jako azyl pro nepohodlné
Dubaj byl vždy považován za poměrně bezpečné místo pro nepohodlné osoby, ale po vraždě bývalého čečenského povstalce Salima Jamadajeva o tuto pověst přišel. Jamadajev byl zastřelen loni 28. března za dne na parkovišti luxusního bytového domu v Dubaji. Vražednou zbraň prý předal pachateli tělesný strážce ruského poslance Adama Delimchanova, na něhož pak vydal Interpol zatykač.
Hamás není v Dubaji řazen k teroristickým organizacím, i když tento emirát podporuje oficiálně palestinskou samosprávu Mahmúda Abbáse, tedy rivala Hamasu. Zástupce Spojených arabských emirátů se několikrát v Abú Zabí s představiteli Hamasu sešli.

Reklama

Výběr článků

Načítám