Hlavní obsah

Patnáctiletá Turkyně dostala osm let vězení za terorismus

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

V Turecku odsoudili k osmi rokům za mřížemi patnáctiletou dívku, která se zúčastnila demonstrace na podporu zakázané kurdské organizace. Podle britského deníku The Guardian byla dívka odsouzena za několik teroristických trestných činů, mimo jiné vrhání kamenů na policisty.

Článek

Dívku, kterou list označuje pouze jako Berivan, zatkli ve městě Batman na jihovýchodě země v říjnu na demonstraci za separatistickou Kurdskou stranu pracujících (PKK), kterou Turecko, USA a EU považují za teroristickou organizaci. Soud v Dijarbakiru ji uznal vinnou ze zločinů podporujících zakázanou organizaci a šíření její propagandy, ačkoliv obžalovaná nevěděla, co slovo propaganda znamená.

Dívka u soudu popřela, že by se demonstrace účastnila nebo dokonce házela kameny. Byla prý jen zvědavá a na místě se zastavila cestou ke své tetě. Ve městě byla s rodiči na dovolené. Tvrdí, že si ji policisté s někým spletli a její přiznání si vynutili bitím.

Turecké noviny otiskly její dopis z vězení, v němž si zoufá, že je ve vězení od 9. října a že si na něj nikdy nezvykne. Její matka si u soudu stěžovala, že dcera dostala těžší trest, než kdyby někoho zavraždila. Původní výrok navíc zněl třináct a půl roku za mřížemi. Odvolací soud s ohledem na věk odsouzené trest snížil na sedm let a devět měsíců.

Turecko porušuje nejčastěji chartu o právech

Soudit mládež jako dospělé dovoluje v Turecku protiteroristický zákon z roku 2006. Vrchní sazba může být až padesát let vězení. Podle posledních vládních statistik je v tureckých vězeních 2622 nezletilých, z nichž 737 bylo obviněno na základě zákona proti terorismu. Podle Guardianu loni v listopadu žalobce v Dijarbakiru žádal trest 23 let vězení pro šest osob ve věku 13 a 14 let, kteří na pořádkové služby vrhaly kamení a molotovovy koktejly.

Mezinárodní organizace Turecko viní z porušení Úmluvy OSN o právech dítěte, kterou Ankara společně s dalšími 46 státy podepsala. Země byla minulý týden označena zprávou Evropského soudu pro lidská práva za nejčastějšího přestupitele Evropské úmluvy o lidských právech v období 1959 až 2009. V Turecku se udál každý pátý případ v rozporu s úmluvou - celkem jich bylo 2295.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám