Hlavní obsah

Budoucí americký konzulát v Herátu zasáhla raketa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

herát

Na budovu, v níž měl v západoafghánském městě Herát sídlit americký konzulát, byly v pátek vystřeleny tři rakety. Oznámila to místní policie a svědkové. Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Článek

Dům zasáhla jen jedna z raket a rozbila v něm okna. Další dvě dopadly poblíž. Z místa byla slyšet také střelba, kterou policisté rozháněli shromážděný dav.

USA si bývalý hotel pronajaly loni, aby v něm zřídily konzulát. Washington chce v Afghánistánu mimo hlavní město Kábul otevřít dva konzuláty. V úřadu v Herátu zatím americký personál nebyl.

Herát je středisko stejnojmenné provincie, která leží na hranici s Íránem. Ve srovnání s jihoafghánskými městy je to klidné a prosperující místo, jemuž se zatím násilí spíš vyhýbalo. Sebevražedný atentátník tam udeřil naposledy loni v září a zabil tři osoby.

Při dalších incidentech v Afghánistánu zemřel ve čtvrtek jeden americký a osm afghánských vojáků. NATO bez dalších podrobností uvedlo, že Američan byl usmrcen ve východní části země. Skupina osmi afghánských vojáků pak zahynula ve středním Afghánistánu, když jejich vozidlo najelo na výbušninu u silnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám