Hlavní obsah

Statisíce lidí na pohřbu íránského klerika demonstrovaly proti vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Statisíce lidí se v pondělí sešly v íránském městě Kóm na pohřbu nejvýznamnějšího opozičního klerika ajatolláha Hosejna Alího Montazerího. Opozice vyzvala k hojné účasti na akci, která by mohla přerůst v protivládní nepokoje. Situaci monitorovaly tisíce policistů.

Článek

Nejvýznamnější opoziční klerik v Íránu zemřel v sobotu večer na selhání srdce ve věku 87 let.

"Hosejn Alí Montazerí zemřel ve svém domově minulou noc," uvedla v neděli oficiální tisková agentura IRNA, které neuvedla jeho titul velký ajatolláh, ale označila ho za duchovního vzbouřenců.

Velký dav jeho příznivců se už v neděli sešel před jeho domem v Kómu. V pondělí už byly v ulicích města statisíce lidí, uvedla agentura Reuters. Dav skandoval protivládní hesla a vyvolával podporu také Míru Hosejnu Músávímu, dalšímu opozičnímu vůdci, doplnila zpráva.

Podle BBC se demonstranti střetli s policií. Není známo v jakém rozsahu vzhledem k tomu, že západní média mají v Íránu zákaz činnosti.

Foto: Reuters

Montazerí byl jedním z vůdců islámské revoluce z roku 1979, postupně se ale stal velkým kritikem režimu. Určitou dobu byl také navrhován na nejvyššího vůdce, nakonec byl ale odsunut kvůli kritice přehmatů a excesů islámské revoluce. Několik let musel dokonce strávit v domácím vězení.
Po sporných prezidentských volbách z letošního června Montazerí vyzval k třídennímu celonárodnímu smutku za Íránce zabité v pouličních protestech. V srpnu pak označil režim vládnoucí v zemi pod vedením nejvyššího ajatolláha Alího Chameneího jako "diktaturu ve jménu islámu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám