Hlavní obsah

CIA zrušila tajnou smlouvu s Blackwater

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Ústřední zpravodajská služba CIA zrušila smlouvu se soukromou bezpečnostní službou Xe, dříve Blackwater. Zaměstnanci firmy tak už nebudou nakládat nálože na americké bezpilotní stroje nad Pákistánem a Afghánistánem, jak to určoval tajný kontrakt, který ve čtvrtek odhalil deník The New York Times.

Foto: Jim Young , Reuters

Ředitel CIA Leon Panetta

Článek

Podle listu se ochranka, nechvalně proslavená předloňským útokem na civilisty v Bagdádu, mezi lety 2004 a 2006 podílela také na tajných a převážně nočních únosech a přepadeních povstalců v Iráku. Někteří bývalí zaměstnanci navíc tvrdí, že spolupracovali i při tajných leteckých transferech lidí podezřelých z terorismu.

Server BBC v sobotu citoval ředitele CIA Leona Panettu, podle kterého by všechny činnosti spadající pod službu měli zajišťovat výhradně pracovníci CIA.

Blackwater se přejmenovala na Xe po incidentu ze září 2007, kdy její pracovníci na bagdádském předměstí zastřelili sedmnáct civilistů. Bagdád požadoval zákaz činnosti firmy v Iráku a postavit ji i její zaměstnance před místní soud. Američané to odmítli, nicméně čtyři bývalí pracovníci služby stanou po Novém roce před soudem v USA.

Zástupci CIA v pátek oznámili, že Panetta nařídil přezkoumání spolupráce s firmou už dříve. "V současnosti se už Blackwater nepodílí na žádné operaci CIA vyjma těch, kde je potřeba, aby zajistila bezpečnost a podporu,“ řekl k tomu Panetta.

Reklama

Výběr článků

Načítám