Hlavní obsah

Írán musí přestat obohacovat uran v utajeném provozu, rozhodla MAAE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víeň

Guvernéři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) přijali v pátek rezoluci o Íránu. Požaduje, aby Írán okamžitě přestal obohacovat uran v donedávna utajovaném novém provozu a tento projekt zmrazila, uvedla DPA. Írán označil rezoluci za kontraproduktivní.

Foto: Herwig Prammer , Reuters

Íránský vyjednavač o jaderném programu Teheránu při MAAE Alí Sultaníja rezolucui odmítl.

Článek

Rezoluce odsoudila Írán, že tajně budoval města Kóm závod na obohacování uranu. Vyzvala ho, aby v něm provoz okamžitě zastavil   Dokument vyslal "vzkaz mezinárodního rozhořčení kvůli íránskému jadernému utajování", tvrdí agentura Reuters.

V 35členné radě guvernérů MAAE hlasovalo pro 25 jejích členů. Zástupci tří zemí byli proti, šest se jich zdrželo.

Návrh textu připravilo šest mocností, které jednají o íránském atomovém programu - USA, Francie, Británie, Německo, Rusko a Čína. Není prý ale jasné, zda se postoj Ruska a Číny vůči rezoluci promítne i do podpory západních zemí při zavádění sankcí vůči Íránu, pokud by Teherán své jaderné záměry brzy nevysvětlil.

Íránský vyslanec v MAAE Alí Sultaníja  ve svém vystoupení zdůraznil, že íránská jaderní politika je jasná a mírová. Podle něj rezoluce nepřinese očekávané výsledky, protože před řečí logiky se dala přednost síle. Je to přitom první akce agentury proti Íránu za poslední čtyři roky.

Jednání o palivu stále nemají konec 

Írán dosud nepřijal nabídku Ruska a Francie, že mu jeho uran dále obohatí a vyrobí z něj palivo pro pokusný reaktor. Je možná, že rezoluce MAAE situaci zkomplikuje.

Rezoluce reaguje na fakt, že Írán v září přiznal, že kromě závodu na obohacování uranu v Natanzu má ještě další u města Kóm. Udělal tak až poté, co provoz objevily západní tajné služby. Koncem října do budovaného areálu pustil inspektory MAAE, kteří shledali, že všechna přiznání Teheránu jsou pravdivá.

Výběr článků

Načítám