Hlavní obsah

Masakr na pákistánském tržišti si vyžádal minimálně 91 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péšávar, Kábul
Aktualizováno

Středeční pumový útok na tržiště v pákistánském Péšávaru si vyžádal 91 obětí. Minimálně 200 dalších lidí bylo při incidentu zraněno. Útok se odehrál v době, kdy na třídenní návštěvu Pákistánu přicestovala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Ta útok okamžitě odsoudila a slíbila zemi podporu USA.

Článek

"Pákistán je uprostřed boje proti neústupným a brutálním extremistickým skupinám, které zabíjejí nevinné lidi a terorizují obyvatele," řekla Clintonová během tiskové konference na ministerstvu zahraničí, které se zúčastnil i pákistánský šéf diplomacie Šáh Mahmúd Kureší. "Chci, abyste věděli, že Pákistán v tomto boji není sám," dodala.

Výbuch se stal na tržišti vyhrazeném pro rodiny ve čtvrti obývané převážně šíity. Ti jsou častým terčem sunnitských extremistů napojených na hnutí Taliban a teroristickou síť  al-Kájda.

Ministryně Clintonová po příletu do země slíbila Pákistánu zahájení nových vztahů. Při návštěvě mají být kromě jiného mají podepsány civilní investiční kontrakty a Clintonová se má sejít s pákistánskými politiky.

V provincii Jižní Vázíristán probíhá od poloviny října velká ofenzíva, cílem je vytlačit Tálibán a al-Kájdu. Zemřelo 240 radikálů a tři desítky vojáků.

Útok na OSN

Tálibán ve středu zaútočil v sousedním Afghánistánu. Cílem byla ubytovna OSN v centru Kábulu zabili šest zaměstnanců OSN. Zemřelo i dalších šest lidí, mezi nimi i tři sebevražední atentátníci. Mluvčí Tálibánu sdělil, že akce je součástí kampaně proti připravovanému druhému kolu prezidentských voleb. Centrem afghánské metropole zněla od rána střelba a bylo vidět kouř stoupající z bojiště.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid agentuře AP telefonicky oznámil, že na dům zaútočili tři bojovníci vyzbrojení granáty, samopaly a vestami s výbušninami. Ti vnikli do budovy, jež sloužila jako soukromá ubytovna i pro personál OSN. Podle očitého svědka, který si nepřál být jmenován, na sobě měli útočníci policejní uniformy.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid agentuře AP telefonicky oznámil, že na dům zaútočili tři bojovníci vyzbrojení granáty, samopaly a vestami s výbušninami. Ti vnikli do budovy, jež sloužila jako soukromá ubytovna i pro personál OSN. Podle očitého svědka, který si nepřál být jmenován, na sobě měli útočníci policejní uniformy.

O něco později zasáhla raketa "vnější okraj" prezidentského paláce, ale nikoho nezranila. Další raketa dopadla na pozemek luxusního kábulského hotelu Serena, v němž se ubytovávají převážně cizinci. Střela nevybuchla, ale naplnila hotelovou halu kouřem a zhruba stovka lidí - hostů i zaměstnanců - se raději ukryla ve sklepě.

Ofenziva před prezidentskými volbami

Afghánský prezident útoky odsoudil jako "nelidské činy" a vyzval armádu a policii, aby zesílila bezpečnostní opatření kolem všech mezinárodních institucí.

Tálibán před třemi dny vydal prohlášení, v němž pohrozil násilím každému, kdo se bude podílet na přípravě druhého kola prezidentských voleb. Má se konat 7. listopadu a rozhodnout se v něm má mezi dosavadním prezidentem Hamídem Karzáím a bývalým ministrem zahraničí Abdulláhem Abdulláhem. Ani jeden nezískal v prvním kole dost hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám