Hlavní obsah

Palestinci už nelpí na samostatném státě, tvrdí bývalý americký prezident Carter

Právo, CNN, DPA, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Jeruzalém/Stockholm

Palestinské vedení je připraveno vzdát se myšlenky samostatného palestinského státu, na němž na mezinárodním fóru stále trvá. Nevylučuje existenci jediného státu na území současného Izraele a palestinských území, v němž by měli Palestinci stejná práva jako Židé, napsal v neděli v článku pro deník The Washington Post po své návštěvě na Blízkém východě bývalý americký prezident Jimmy Carter, který se snaží působit jako mírový zprostředkovatel mezi Izraelci a Palestinci.

Článek

„Většina Palestinců, s nimiž jsme se setkali, seriózně zvažuje přijetí myšlenky jediného státu rozkládajícího se mezi řekou Jordán a Středozemním mořem,“ napsal Carter. Výměnou za to, že se vzdají myšlenky samostatného státu, by se Palestinci podle Cartera „stali stejnými občany tohoto státu jako jejich židovští sousedé a požadovali by v rámci demokracie i stejná práva“.

Exprezident uvedl, že řešení v podobě dvou států, na němž se shoduje takřka celé mezinárodní společenství a s nímž má problém pouze část izraelského politického spektra, považuje nadále za nejlepší řešení.

Řešení v podobě jednoho státu je však podle něho „pravděpodobnější alternativou“.

Palestinští politici z umírněné strany Fatah však požadují za cíl vyhlášení samostatného palestinského státu.

Radikálové stát Izrael neuznávají a fundamentalisté požadují vyhlášení Palestiny na celém historickém území

Peres: nejdřív stát, pak mír

Izraelský prezident Šimon Peres řekl, že nejlepší by bylo okamžité vytvoření provizorní palestinského státu bez předchozího uzavření míru mezi Izraelem a Palestinci.

Zároveň varoval, že pokud vláda nezačne jednat, povede to k jednomu státu Izraelců a Palestinců , v němž však Židé už nebudou dominantním etnikem. „To bude konec státu Izrael,“ řekl na Fóru Ambrosetti, v jehož rámci se u italského jezera Como sešli političtí a finanční lídři z celého světa.

Netanjahu posvětil další osídlování

Izraelská vláda na nedělním zasedání odsouhlasila výstavbu stovek nových staveb na palestinském Západním břehu Jordánu. Ignorovala tak nezvykle ostré a jednoznačné výzvy Bílého domu, aby ve výstavbě nepokračovala.

Rozhodnutí vlády ohlásil už v ranním rozhovoru pro státní rozhlas ministr dopravy Jisrael Katz. Premiér Benjamin Netanjahu podle něho potvrdí v nejbližších dnech výstavbu 400 až 600 nových domů pro židovské osadníky. Pak se výstavba zmrazí, podle fundamentalistů ze strany Šas ale půjde jen o dočasný taktický krok. 

Televize CNN připomněla, že pokračování osídlování palestinských území vyhrocuje napětí mezi Netanjahuovou vládou a administrativou Baracka Obamy. Izraeli zastavení rozšiřování osad přikazuje tzv. cestovní mapa, mírový plán pro Blízký východ. Izrael se ho zavázal dodržovat a zpočátku se k němu hlásil i nynější kabinet.

Izraelský prezident Šimon Peres řekl, že otázka budování a rozšiřování židovských osad se v současnosti nedá vyřešit.

Švédský ministr zrušil cestu

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt na poslední chvíli odvolal návštěvu Izraele, která se měla uskutečnit tento týden. V neděli o tom v Jeruzalémě informoval mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor.

Jako důvod zmínil „problémy s načasováním návštěvy“, izraelská média uvádějí jinou příčinu. Je jí spor mezi oběma zeměmi, který vyvolal článek švédského bulvárního listu Aftonbladet, podle něhož se měla malá skupina izraelských vojáků podílet na nelegálním obchodování s orgány mrtvých Palestinců.

Deník později přiznal, že pro tato tvrzení nemá dostatek důkazů. Izraelská vláda žádala Stockholm, aby se za článek omluvil. Švédská vláda to odmítla s tím, že by tím zasahovala do svobody slova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám