Hlavní obsah

Íránský jaderný program se zastavil

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán od konce května neinstaloval žádné nové centrifugy na obohacování uranu. Informovali o tom zástupci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), které citovala BBC. Není jasné, zda je to z technických důvodů, anebo politických příčin.

Článek

Zdroje z agentury dokonce uvedly, že počet centrifug v provozu v posledních týden poklesl, hlavně kvůli opravám. MAAE nicméně ve své červnové zprávě informovala, že Írán v posledním období navýšil počet centrifug na téměř 5000 a jenom v květnu jich nainstaloval 2100 a ty jsou připraveny k brzkému spuštění.

Centrifugy jsou rotační zařízení, která působením odstředivé síly odděluje izotopy uranu. Obohacený uran může sloužit při výrobě jaderných zbraní. Západ se obává, že Teheránu jde právě o výrobu nukleárních zbraní, ačkoliv ten tvrdí, že uran obohacuje pouze pro mírové účely. Minulý týden navíc znovu povolil zástupcům MAAE inspekce v zařízení Natanz. [celá zpráva]

Podle odhadu washingtonského Střediska pro vědu a mezinárodní bezpečnost (Isis) by Írán s pomocí 5000 odstředivek mohl být schopen vyrobit dvě jaderné hlavice do února 2010. Rada bezpečnosti OSN dala Íránu na ukončení programu ultimatum do září, jinak mu hrozí zpřísnění sankcí.

Příčiny současného pozastavení programu nejsou známy, i když podle diplomatů není pravděpodobné, že by se tak stalo na popud vlády, a důvodem jsou tedy spíše technické problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám