Hlavní obsah

Symbolem protestů v Íránu se stává umírající dívka Neda

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Ze dvou desítek lidí, kteří zemřeli při nynějších protestech v Íránu, prorazila do světa jen jediná tvář. Má jméno Neda, což v perštině znamená „hlas“. Po internetu obíhá záznam, údajně zachycující její smrt na teheránské ulici.

Článek

Podle některých zpráv ji členové náboženské policie Basídž střelili do hrudi, podle jiných přímo do srdce.

Záznam, pořízený pomocí mobilu, není nijak datován a není ani možné ověřit, zda je pravý. Pokud ano, zpochybňuje tvrzení íránských úřadů, že obětí zásahů vládních sil byly jen „teroristické elementy“.

Záznam ukazuje ženu ležící na ulici a snahy o její oživení. Nejmenovaný blogger tvrdí, že se protestů zúčastnila s otcem a byla zastřelena na ulici Katregeh. Zajímavé je, že je jen v tričku a džínách. Má zřejmě jen šátek, shrnutý z vlasů, který je fakticky povinnou součástí oblečení žen.

Na některých záběrech má zakrvácenou tvář, na jiných nikoli. Pod hlavou se jí objevuje červená skvrna, později je vidět stejná skvrna mimo hlouček lidí, kteří ji obklopují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám