Hlavní obsah

Většina Izraelců si myslí, že jaderné zbraně Íránu nejsou nebezpečné

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze jeden z pěti Izraelců si myslí, že by se Írán s jadernými zbraněmi pokusil napadnout jejich zemi. Podle výrazné většiny dotazovaných by život pokračoval naprosto normálně i v případě, že by se jejich úhlavní nepřítel dostal k atomové zbrani. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky zveřejnil v neděli Ústav pro národní bezpečnostní studia (INSS) při univerzitě v Tel Avivu.

Článek

CNN uvedla, že výsledky ankety zpochybňují argumenty izraelských vlád, že Íránu musí být odepřeny veškeré prostředky na výrobu atomových zbraní, které ohrožující existenci židovského státu.

Na otázku, jak by Írán s jadernými zbraněmi ovlivnil jejich životy, 80 procent respondentů odpovědělo, že nečekají žádnou změnu. Jedenáct procent uvedlo, že by zvážili emigraci a devět procent by uvažovalo o přestěhování v rámci Izraele.

Jednadvacet  procent Izraelců se domnívá, že by Teherán „zaútočil na Izrael atomovými zbraněmi s cílem zničit ho“.

Krátce po svém opětovném zvolení v sobotních prezidentských volbách v Íránu prohlásil Mahmúd Ahmádínežád, že v otázce íránského jaderného programu se nic nezmění. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám