Hlavní obsah

Poslanec promluvil kurdsky, turecká televize přerušila přenos

Novinky, aš, Hurriyet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Turecká státní televize TRT přerušila v úterý vysílání z parlamentu, když předseda prokurdské Strany pro demokratickou společnost (DTP) Ahmet Turk promluvil kurdsky.

Foto: Reuters

Ahmet Turk mluví kurdsky

Článek

Turk nejprve promluvil turecky, pak pokračoval kurdsky a oznámil, že dál bude hovořit tímto jazykem "ve jménu bratrství a krásy jazyků". Uvedl, že mluví kurdsky, aby připomenul Mezinárodní den mateřského jazyka.

"Turecko musí být uchráněno ostudy, že zakazuje v této éře mluvit mateřštinou,“ doplnil. Turecko přitom dlouhodobě projevuje zájem o vstup do EU.

Turecká televize TRT zdůvodnila přerušení vysílání tím, že byl porušen zákon. V parlamentních projevech nesmí být požit jiný jazyk než turečtina. "Ústava a zákon o politických stranách zakazují použít v parlamentu a v politických projevech jiného jazyka, než turečtiny. Proto jsme museli ukončit živý přenos, za což se omlouváme," uvedla TRT.

V roce 1995 byl jeden prokurdský poslanec za použití kurdštiny při inauguraci  zatčen.

Napětí před volbami

Turkův projev v zákonodárném sboru zvýšil napětí v Turecku před místními volbami, které jsou plánovány na 29. března. Umírněné DTP, která kontroluje velkou část převážně kurdského jihovýchodu země a má v parlamentu 21 poslanců, hrozí před zákaz činnosti pro její údajné svazky s ilegální separatistickou Stranou kurdských pracujících.

Anketa

Považujete Turecko za demokratickou zemi, uplatňující stejné přístupy jako země EU?
Ano
58,4 %
Ne
41,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1455 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám