Hlavní obsah

Americký vyslanec chce prodloužit příměří mezi Izraelem a Hamásem, zatím marně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA/JERUZALÉM

Americký vyslanec pro Blízký východ George Mitchell považuje za kriticky důležité rozšířit a upevnit příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Uvedl to ve středu po setkání s egyptským premiérem Husním Mubarakem. Mitchell se také sešel s izraelským premiérem Ehudem Olmertem, který mu řekl, že přechody do Gazy nebudou permanentně otevřeny.

Foto: Amos Ben Gershom, Reuters

Americký vyslanec George Mitchell (vlevo) s izraelským premiérem Ehudem Olmertem

Článek

Mitchell považuje za klíčové upevnit křehké příměří mezi Hamásem a Izraelem, které vstoupilo v platnost 18. ledna pro třítýdenních bojích, které si vyžádaly na 1300 obětí. "Je kriticky důležité, aby příměří bylo prodlouženo a upevněno. Podporujeme úsilí Egypta v tomto směru. Spojené státy usilují o prodloužení míru a stability v oblasti,“  řekl po schůzce s Mubarakem.

Izrael trvá na propuštění Šalita

Jednání pokračovala v Izraeli. Tam Mitchellovi izraelský premiér Ehud Olmert řekl, že hraniční přechody do Gazy nebudou natrvalo otevřeny do té doby, než palestinští radikálové propustí izraelského vojáka Gilada Šalita, kterého unesli před dvěma lety. Hamás přitom otevření přechodů požadoval. Dva byly uzavřeny po úterních střetech.

Mitchell ovšem na Izrael nenaléhal, aby ustoupil, což potvrdili i izraelští představitelé: "Mitchel nevykonával žádný nátlak a během schůzky nevyjádřil ani žádné negativní komentáře."

Dodržel tak instrukce nového amerického prezidenta Baracka Obamy, který bývalého senátora Mitchella vyslal do oblasti s úkolem "nejdříve poslouchat, protože USA příliš často začínají diktováním". Mitchell přitom ve zprávě z roku 2001 vyzval ke zmrazení výstavby židovských osad na západním břehu Jordánu. Osadníci proto svolali do Jeruzaléma demonstraci.

Do Izraele přicestoval Mitchell ve chvíli, kdy napětí opět vzrostlo. V úterý nálož radikálů u přechodu Kisufim zabila jednoho izraelského vojáka. Obětí následné přestřelky se stal palestinský rolník. V noci izraelské vzdušné síly bombardovaly tunely vedoucí do pásma Gazy z Egypta.

Francie si stěžuje

Kvůli úternímu incidentu na hranici mezi pásmem Gazy a Izraelem byl ve středu povolán na pařížské ministerstvo zahraničí izraelský velvyslanec. Francie podle agenturních zpráv požaduje od Izraele omluvu za to, že konvoj francouzského generálního konzula, v němž jeli i další evropští diplomaté, byl při návratu z pásma Gazy celých šest hodin blokován na přechodu Erez. Izraelští vojáci na něj dokonce vypálili dva varovné výstřely. Francouzský diplomat byl v pásmu Gazy na inspekci projektů financovaných Paříží.

Únos Gilada Šalita

Gilad Šalit byl unesen v neděli 25. července 2006. Palestinci prokopali 300 metrů dlouhý tunel pod hranicemi Izraele s pásmem Gazy u přechodu Kerem Šalom. Ústil přímo ve stanovišti Izraelských obranných sil. Skupina asi osmi Palestinců při útoku vhodila granáty do tanku a obrněného transportéru. Dva tankisty zabila, třetího, zraněného střelce tanku desátníka Gilada Šalita unesla. Při útoku také padli dva Palestinci. K útoku se přihlásily tři radikální skupiny - ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a málo známá Islámská armáda.

Reklama

Související články

Izrael podnikl další nálety v pásmu Gazy

Izraelské letectvo ve středu nad ránem znovu bombardovalo pásmo Gazy. Jeho letoun podnikl tři nálety u přechodu Rafah při hranici palestinské enklávy...

Výběr článků

Načítám