Hlavní obsah

Schwarzenberg potěšil Teherán, chce přímé rozhovory USA s Íránem

Novinky, aš, Novinky, Teheran Times, Handelsblatt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN/BERLÍN

Íránská tisková agentura IRNA věnovala velkou pozornost části rozhovoru českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga pro německý list Handelsblatt. Ministr v něm vyjádřil naději, že brzo začne přímý dialog mezi USA a Íránem, o který stojí íránský režim. Jasně to ukázal úterní článek listu Teheran Times, který dokonce představil Schwarzenberga jako člověka, jenž říká totéž, co chce i Teherán.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Iránský list si z odpovědí vybral pouze ty, které režimu prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda vyhovují. Především zmiňuje jeho věty: "Velice doufám, že brzo začnou přímé a intenzivní rozhovory mezi Washingtonem a Teheránem. Vždy jsem věřil, že nemělo žádný smysl ignorovat protivníka.“

V článku list zdůrazňuje, že "Irán také vyjádřil, že je připraven zahájit dialog s USA, který Washington odmítal během 30 let dlouhé nepřátelské politiky vůči Islámské republice“.

Z odpovědi ministra zahraničí ČR, která nyní předsedá EU, si ještě Teheran Times vybral spojení, že politika vůči Íránu představuje pro nového amerického prezidenta "důležitý úkol“.

Výhrady zůstaly bez povšimnutí

List zcela pominul veškeré Schwarzenbergovy výhrady na konto teheránského režimu. Podle šéfa diplomacie je řešení íránského problému důležitý úkol také kvůli jaderným ambicím země. I když na jeho řešení "máme ještě nějaký čas, protože bude nějakou dobu trvat, než vývoj pokročí tak, že by mohl mít jaderné zbraně a mezikontinentální rakety“, řekl český ministr.

V úplném úvodu dokonce Schwarzenberg řekl, že “je jistě správné uplatňovat vždy politiku cukru a biče“.  

Ministr zahraničí však také vyjádřil jisté pochyby o účinnosti sankcí vůči Íránu, když řekl „Všechny sankce se musí dobře promyslet.“ Podle ministra jde o to, aby sankce měly skutečně nějaký smysl, aby nebyly uplatněny jen proto, aby bylo vidět, že se něco dělá.

Současně zdůraznil: „Sankce nesmí v žádném případě mít široký dopad na obyvatelstvo. To vždy vede k solidaritě s nepřátelskými režimy."

Reklama

Výběr článků

Načítám