Hlavní obsah

Izraelský útok na Gazu je darem od Obamy, vzkázala Al-Kajda

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/NEW YORK

Na veřejnost se v úterý dostala další nahrávka s poselstvím údajně od Ajmána Zaváhrího, pravé ruky nekorunovaného šéfa teroristické sítě Al-Kajda. Mluvčí světu vzkázal, že současná izraelská ofenzíva v pásmu Gazy je darem od Baracka Obamy ještě než zanedlouho převezme úřad amerického prezidenta. USA mezitím podpořily egyptský návrh na okamžité příměří mezi Izraelci a Palestinci.

Článek

Také egyptského prezidenta Husního Mubaraka kritizuje nejnovější poselství Al-Kajdy. V něm se říká, že útok „je jedním ze série křižáckých válek proti islámu a tyto údery jsou darem od Obamy, než se ujme úřadu, a Husního Mubaraka, toho zrádce, který je hlavním partnerem při obléhání a zabíjení“.

„Obama, líčený jako zachránce, který změní politiku Spojených států, teď zabíjí vaše bratry a sestry v Gaze bez slitování,“ dodává desetiminutové poselství umístěné hned na několika islamistických internetových stránkách. Hlas mluvčího vyzývá muslimy k odboji.

Obama se přitom k situaci v Gaze vyjádřil jednou, neboť podle svých slov hodlá dodržovat zásady a nevměšovat se, když ještě dobíhá úřad současné hlavě USA Georgi Bushovi. V úterý pouze pronesl, že ho ztráta životů v Gaze hluboce znepokojuje.

USA podpořily egyptský návrh na příměří

Spojené státy mezitím podpořily návrh na okamžité příměří, který předložil Egypt. Pro návrh se vyslovila Rada bezpečnosti OSN i arabské státy. Návrh za USA podpořila šéfka diplomacie Condoleezza Riceová po jednání se svým francouzským protějškem Beranrd Kouchnerem a prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Izrael se k tomu nevyjádřil. Slíbil jen, že do postižené oblasti vpustí humanitární dodávky. Ty na Blízkém východě dojednala už evropská delegace spolu s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Izraelský úder v Gaze si za necelé dva týdny vyžádal na 600 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám