Hlavní obsah

Zahraniční vojáci mohou zůstat v Iráku i v příštím roce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký parlament schválil v úterý rezoluci, která 6000 zahraničním vojákům z dalších zemí kromě USA umožňuje působit v Iráku i po 31. prosinci letošního roku, kdy končí jejich dosavadní mandát daný OSN. Přijetí dohody umožnila demise předsedy iráckého parlamentu.

Foto: Peter Macdiarmid, Reuters

Podobu dohody dojednal v Iráku britský premiér Gordon Brown.

Článek

Zatímco dohoda o prodloužení pobytu amerických jednotek na území Iráku do roku 2011 už byla schválena dříve, u 6000 vojáků z dalších zemí, jako je Británie, Austrálie, Rumunsko, Estonsko a Salvador, tomu tak nebylo. Dohoda už byla domluvena, vojáci z těchto zemí se stáhnou nejpozději do konce července. Termín je tedy delší. Původně se pro stažení uváděl jako nejzazší termín konec května, který byl zveřejněn po jednání britského premiéra Gordona Browna v Bagdádu.

Důvodem byla parlamentní krize. V pondělí irácký zákonodárný sbor o rezoluci odmítl hlasovat, dokud nebude vyřešena otázka odvolání předsedy parlamentu Mahmúda Mašhadáního. Tento sunnita minulý týden při parlamentním jednání urazil mnoho poslanců. Pod petici, která žádala jeho odvolání, se podepsalo 150 z 275 poslanců.

Mašhadání dnes prohlásil, že je ochoten odstoupit výměnou za funkci předsedy iráckého sdružení pro lidská práva a za záruku, že se jeho nástupcem nestane člen sunnitské Irácké islámské strany, k níž on sám patří, ale jejíž členy si proti sobě popudil.

Reklama

Výběr článků

Načítám