Hlavní obsah

Irák chce vyhnat íránské exulanty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irák oznámil, že z jeho území budou muset odejít všichni uprchlíci z Íránu. Jsou mezi nimi členové opoziční organizace Lidoví mudžáhidové Íránu, kterou USA i EU považují za teroristickou. Jejich odchod z Iráku si přeje Teherán a Bagdádem je mu ochoten vyhovět.

Foto: Reuters

Irácký premiér Núrí Málikí chce odchod exulantů z Íránu.

Článek

Bagdád už uvedl, že se musejí vrátit do Iránu nebo jít někam jinam. Oznámil to vládní bezpečnostní poradce Movafak Rubají. „Není žádná možnost, aby zůstali v Iráku," uvedla irácká vláda v prohlášení. Stojí v něm, že pokračuje v plánu uzavřít tábor Ašraf severně od Bagdádu, kde jich žije 3500. Exulanti se obávají se, že by je v Iránu popravili.

Lidoví mudžáhidové odešli z Iránu po islámské revoluci, kdy byl svržen šáh. Azyl jim poskytl Saddám Husajn. Během irácko-iránské války v 80. letech lidoví mudžáhidové podnikali útoky na Írán.

Jejich odchod z Iráku požadovala v roce 2003 Američany dosazená vládní rada. Nikdy však odejít nemuseli. Nad táborem mají dozor Američané. Skupina odzbrojila v roce 2001.

Tlak na odchod exulantů může souviset s postupným odchodem amerických vojáků z Iráku. Odejdou do roku 2011.

Sbližování s Iránem vadilo i novináři, který hodil boty na Bushe

Rozhodnutí vlády iráckého premiéra Núriho Málikího, který tento týden vyrazí na svou čtvrtou návštěvu Teheránu, potvrzuje obavy, že se tento šíita sbližuje s Íránem. Vytýkal mu to i novinář Muntadar Zajdí, který hodil boty po americkém prezidentovi, i když se pozornost soustředila na jeho odpor k americké přítomnosti v Iráku.

Zajdí stane před soudem na Silvestra. Obžalován bude z útoku na hlavu cizího státu během oficiální návštěvy a hrozí mu trest pět až 15 let vězení, uvedl vyšetřující soudce Zija Kinaní. "Vyšetřování je skončeno a spis byl předán iráckému hlavnímu trestnímu soudu. Proces začne ve středu 31. prosince. Bude se konat před tímto soudem za přítomnosti médií," upřesnil Kinaní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám