Hlavní obsah

Íránský ministr s falešným diplomem byl odvolán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Íránský parlament odvolal ministra vnitra Alího Kordana, který svou kvalifikaci prokazoval falešným diplomem z Oxfordu. Prezident Mahmúd Ahmadínežád byl proti hlasování, protože Kordan nejednal protizákonně v ministerské funkci. Podle odborníků je výsledek hlasování prohrou i pro prezidenta.

Foto: Raheb Homavandi , Reuters

Íránský ministr vnitra Alí Kordan

Článek

Návrh na hlasování o zahájení procesu odvolání Kordana podalo 28 poslanců. Prošel v poměru 188 ku 14 a 45 zákonodárců se zdrželo. Předseda parlamentu Alí Larídžání po zveřejnění výsledků řekl, že z toho vyplývá, že Kordan "nadále nemůže být ministrem".

Kordan je desátý z 21 ministrů, kteří museli opustit vládu od roku 2005, kdy byl zvolen Ahmadínežád prezidentem. V případě odvolání 11 ministrů musí nechat parlament hlasovat o důvěře celé vládě.

Pochybnosti o Kordanově kvalifikaci

Kordan byl do funkce jmenován v srpnu, ale mnoho poslanců od počátku zpochybňovalo jeho kompetentnost. Tvrdili, že jedinou jeho kvalifikací je absolvování nižšího stupně vysoké školy. Kordan, který v minulosti sloužil v revolučních gardách, působil na univerzitě a byl zástupcem ředitele íránské televize, své kvalifikační předpoklady chtěl prokázat kopií dokladu o titulu z Oxfordu. Oxfordská univerzita na něm na svém hlavičkovém papíře potvrzuje udělení čestného doktorátu za přínos v oboru srovnávacích právních věd.

Na dokumentu z června 2000 jsou na něm podepsáni profesoři Edmund Rolls, Alan Cowey a Peter Bryant, údajně z právnické fakulty. Dokument ale nepůsobil věrohodně, protože obsahoval chyby. Univerzita udělení titulu popřela a v prohlášení uvedla, že zmínění profesoři na ní působili, ale nikoli v oboru práv.

Kordan koncem září připustil, že diplom může být podvrh, ale odmítl odstoupit. Uvedl, že se stal obětí podvodníka.

"Osoba, která odpovídá za bezpečnost státu, si zahrávala s důvěrou parlamentu. Nejenže pan Kordan nemá doktorát, ale nemá ani diplom o absolvování magisterského studia na svobodné islámské univerzitě, jak tvrdil," řekl konzervativní poslanec Ebráhím Nekúnam. Další z jeho kolegů prohlásil, že "tak profesionální lhář nemůže zastávat tak citlivou funkci".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám