Hlavní obsah

Sebevražedná atentátnice zabila v Iráku 26 poutníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejméně 26 šíitských poutníků zemřelo ve čtvrtek při sebevražedném atentátu v Iráku u města u Isknadríja. Dalších 75 poutníků bylo zraněno. Zatím není jasné, zda atentátnice byla jedna nebo dvě.

Foto: Andrea Comas , Reuters

Vojáci na místě jednoho z atentátů v Iráku

Článek

Podle policie útok zřejmě spáchaly dvě atentátnice, které odpálily nálože v pětiminutových intervalech

Podle agentury AFP, která se odvolává na policejního důstojníka provincie Babylón, spáchaly atentát dvě ženy stojící 50 metrů od sebe, když v pětiminutovém intervalu odpálily pásy s výbušninami na svém těle. Také agentura DPA uvádí dvě útočnice. Agentury Reuters a AP i BBC uvádějí jen jednu pachatelku. Podle Canadian Press nálož odpálila ve chvíli, kdy poutníci usedli a začali si vařit večeři.

Šíitští poutníci mířili do posvátného města Karbalá, kde se v neděli zúčastní slavnosti připomínající narození posledního dvanáctého imáma Mahdího. Ten podle tradice nezemřel, ale v devátém století zmizel. Šíité ho proto považují za "skrytého" imáma a věří, že se znovu objeví jako mesiáš a obnovitel pravé víry, aby spasil lidstvo.

Poutníci mířící do Karbaly byly terči útoků už během dne. Při výbuchu nálože v bagdádské obchodní čtvrti Karráda byl zabit jeden člověk a sedm zraněno, právě když se chystali vydat na cestu. V Zafraníji jižně od Bagdádu zemřel při výbuchu nálože policista a pět jeho kolegů utrpělo zranění. Postižení byli ve službě na jednom ze silničních stanovišť, kde kontrolovali dav poutníků mířící na jih.

Isknadríja je jedním z center sunnitského odporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám