Hlavní obsah

Mučení Iráčané podali žalobu na najaté zaměstnance armády USA

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

První ze čtyř žalob podali v pondělí v USA Iráčané mučení ve věznici Abú Ghrajb. Obviňují zaměstnance najaté americkou armádou, že je fyzicky a psychicky týrali. Mezi dvaceti obviněními je i sexuální útok, mučení, bití a válečné zločiny.

Článek

Právníci čtyř Iráčanů podali první žalobu v Seattlu. Další podají v Greenbeltu, v Detriotu a v Cincinnati. V žalobě jsou jmenováni tři najatí zaměstnanci společnosti CACI International a L-3 Services, které poskytovaly vyšetřovatele a tlumočníky.

Zatím není jasné, zda armádou najatí soukromí zaměstnanci placení z vládních peněz mohou být souzeni před civilními soudy za újmu, kterou způsobili mučeným Iráčanům. Datum procesu zatím nebylo stanoveno.

Několik vojáků, kteří Iráčany mučili, stanulo před vojenským soudem a byli odsouzeni.

Společnost CACI uvedla, že „od prvního dne odmítá tato obvinění a bude v tom pokračovat“. Společnost uvedla, že mučení Iráčanů svými lidmi odmítá.

„Žádný zaměstnanec CACI nebyl obviněn z chybného jednání při výsleších prováděných v Iráku,“ hájí se společnost.

Iráčan popisuje, jak jej mučili soukromí vyšetřovatelé

Právnička Susan Burkeová, které mučená zastupuje, ale uvádí, že i najatí zaměstnanci musejí nést odpovědnost.

Iráčan Imád Džanábí, jenž není mezi čtveřicí mužů, kteří podaváají žalobu nyní, tvrdí, že on byl mučen právě civilními zaměstnanci, kteří jej vyslýchali. „Zkoušeli mi vymáčknout oči z důlků, prsty vyšetřovatele mi tlačily na oči,“ uvedl 43letý Iráčan a dodal: „Křičel jsem a žebral, ať s tím skončí.“

Džanábí, který byl posléze propuštěn bez obvinění, uvedl: „Nejhorší bylo, když mě svlékli. Rukama mi štípali na intimních místech. Požadovali, abych stál bez pohybu čelem ke zdi a řekli, že když se pohnu, mohu být zastřelen.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám