Hlavní obsah

Pákistán: ofenzíva proti Tálibánu, ten přerušil mírové hovory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistánské bezpečnostní složky v sobotu na kmenovém území Chajbar při hranicích s Afghánistánem zahájily ofenzivu proti radikálům z afghánského hnutí Tálibán. Vůdce pákistánské odnože Tálibánu Baitulláh Mahsúd v reakci na ofenzívu oznámil, že přerušuje mírové rozhovory, jež doposud vedl s pákistánskou vládou.

Foto: Stringer, Reuters

Pákistánští přívrženci Tálibán u hranice s Afghánistánem, ilustrační foto

Článek

Chajbarskou oblastí, jež leží v Severozápadní pohraniční provincii, prochází hlavní dopravní spojnice do Afghánistánu. Region, jehož správním střediskem je Péšávar, byl vždy známým útočištěm pašeráků drog a zločinců. V posledním roce se však zde podle pákistánské vlády a USA začali koncentrovat islámští radikálové a příslušníci Tálibánu.

Ofenzíva se podle pákistánské armády soustřeďuje do města Bárá, kde byl vyhlášen zákaz vycházení.

Velitel pákistánského Tálibánu Mahsúd, který je spojován i s prosincovým atentátem na bývalou premiérku Bénazír Bhuttovou, oznámil, že kvůli ofenzivě končí mírové rozhovory, které vede s novou pákistánskou vládou už do března. Jednání začala poté, co radikálové v dubnu vyhlásili zastavení bojů a pákistánská armáda se stáhla z kmenových území.

Klid zbraní však porušovali i bojovníci Tálibánu. Naposledy minulý týden obsadili město Džandola na severozápadě Pákistánu. Při bojích zahynulo několik lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám