Hlavní obsah

Britové ztratili v Afghánistánu sto vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Počet zabitých britských vojáků podle informací britského ministerstva obrany z nedělního večera dosáhl stovky. Černé číslo padlo o víkendu poté, co se tři vojáci stali obětí sebevražedného útoku v provincii Hílmand. Při atentátu byl další voják zraněn.

Článek

Trojice se stala obětí sebevraha, když se pěšky vracela z hlídky. Když je míjel sebevražedný atentátník, odpálil mohutnou nálož na své hrudi.

Velitel britských sil v provincii Hílmand Mark Carleton-Smith uvedl, že podobným útokům se nedá zabránit, jestliže mají britští vojáci spolupracovat s Afghánci.

Ze sta britských vojáků, kteří padli v Afghánistánu, jich 74 zahynulo při útocích nepřátel. Zbylí zemřeli na nemoce, při nehodách nebo na následky nebojových zranění.

Strach z prohry v Afghánistánu

Ministr obrany Des Browne vyjádřil soustrast všem blízkým všech padlých vojáků. Přestože labouristé jsou na kordy s konzervativci, tentokrát všechny politické strany ocenily odvahu padlých a nutnost pokračovat v boji.

„Selhání v Afghánistánu by bylo nepředstavitelné, posílilo by teroristy, kteří hledají cestu, jak zničit náš způsob života, a vedlo by k nárůstu množství tvrdých drog v našich ulicích i k další nestabilitě v už tak nestabilní oblasti,“ uvedl předseda liberálních demokratů Nick Clegg. 

Laura Bushová v afghánské provincii Bamiján foto: Reuters/Larry Downing

V neděli Afghánistán překvapivě navštívila žena amerického prezidneta Geogre Bushe. Chtěla se na vlastní oči přesvědčit o pokroku v zemi. Jednala i s prezidentem Hámidem Karzáím a setkala se s americkými vojáky na základně Bagrám.

Navštívila také provincii Bamiján, kde Tálibán v roce 2001 zničil dvě obří sochy Buddhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám