Hlavní obsah

Izrael hrozí útokem na Írán, agentura pro atomovou energii jej odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael pohrozil v sobotu jaderným útokem na Írán, pokud se neukončí své jaderné aktivity. Před útokem na íránská jaderná zařízení okamžitě varoval předseda mezinárodní agentury pro atomovou energii Mouhammad Baradej. Irácký premiér ujistil íránské předstvaitele, že Irák nebude sloužit jako základna k útoku na Írán.

Článek

„Pokud bude Írán pokračovat ve vývoji jaderných zbraní, vojenský úder je nevyhnutelný... sankce OSN jsou neúčinné,“ citoval v sobotu slova izraelského vicepremiéra a ministra dopravy Šaula Mofaze britský deník The Guardian. Případný úder podle Mofaze bude koordinován se Spojenými státy. V americkém tisku se v posledních letech opakovaně objevovaly informace, že Spojené státy plánují útok na Írán.

Právě s Washingtonem nyní Izrael na téma Írán vedl týdenní horečná jednání. Guardian upozornil, že Mofaz je bývalý ministr obrany a v minulosti působil jako 16. náčelník generálního štábu izraelské armády.

Izraelští politici poslední roky hrozí možným útokem na íránská jaderná zařízení s cílem je zničit, a to stejně, jak to izraelské letectvo provedlo při bombardování iráckého jaderného reaktoru v Osiraku v roce 1981 nebo loni na syrské zařízení v Kibaru.

MAAE Izrael varuje

Před případným útokem v sobotu varoval ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej. „Jednostranné vojenské akce podkopávají mezinárodní smlouvy o regulaci atomových zbraní. Jsme v bodu historického přelomu,“ řekl německému týdeníku Der Spiegel.

Poukázal na loňský útok Izraele proti syrskému zařízení v Kibaru, kde podle USA Syřané s pomocí Severní Koreje budovali jaderný reaktor. Podobnou hrozbu podle Baradeje představují i Mofazovy výroky. Nukleární vyzbrojování států a klesající morální zábrany k preventivním útokům na domnělá atomová zařízení ohrožují světový mír, míní Baradej. Absolutní průhlednost očekává Baradej i od Sýrie.

Irák nebude předmostím pro útok na Írán

Irácký premiér Núrí Málikí v sobotu na oficiální návštěvě Teheránu ujistil íránské představitele, že Irák nebude sloužit jako základna k ohrožování bezpečnosti Íránu a dalších zemí v sousedství.

„Nedovolíme, aby Irák sloužil jako základna pro ohrožení bezpečnosti Íránu a dalších našich sousedů," prohlásil v rozhovoru s íránským ministrem zahraničí Manúčehrem Mottakím.

Jeho prohlášení přicházejí v době, kdy Iráčané a Američané jednají o dohodě o dlouhodobé spolupráci a přátelství. Dohoda nazvaná má dát legální základ přítomnosti amerických jednotek na iráckém území po 31. prosinci, kdy vyprší lhůta pro jejich přítomnost uvedená v rezoluci OSN.

Někteří íránští činitelé tuto dohodu ostře kritizovali, protože podle nich dává legální základ k tomu, aby americké jednotky mohly z iráckého území zaútočit na jiné země regionu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám