Hlavní obsah

Sýrie dokonale zametla stopy po komplexu zničeném Izraelci

Novinky, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAMAŠEK

Nejnovější snímky terče zářijového izraelského náletu v Sýrii ukazují, že Damašek zcela odstranil rozlehlou budovu, ve které mohl stát údajný připravovaný jaderný reaktor. Uvedl to nezávislý americký Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost (ISIS). Sýrie uvedla, že nikdy stavbu jaderného reaktoru neplánovala.

Článek

Snímky ukazují, že syrské úřady se pečlivě zasadily o to, aby vymazaly všechny stopy po stavbě.

Fotografie komplexu na severu Sýrie ještě před izraelským útokem zveřejnila ISIS před několika dny. Jsou na nich rozlehlá průmyslová stavba a tankovací stanice u řeky Eufratu.

Poslední snímky ISIS z 24. října však ukazují, že stavba, která měla hostit údajný jaderný reaktor, byla kompletně odstraněna a terén byl zbaven veškerých stop. Podle ISIS fotografie ukazují, že se opravdu jednalo o místo, na které zaútočila izraelská letadla.

:. Srovnání satelitních snímků komplexu, který se měl stát terčem izraelského náletu. Po budově, ve které chtěla mít Sýrie údajně reaktor, nezbyla ani památka. Foto: ISIS

Pokud Sýrie stavěla reaktor, porušila dohodu s MAAE

"Rozebrat a odstranit tak rychle stavbu vážně komplikuje jakoukoliv inspekci na místě a naznačuje, že Sýrie se možná snažila ukrýt to, co tam bylo," uvedl Institut. 

Pokud by se prokázalo, že na místě opravdu měl stát jaderný reaktor, Sýrie by tím porušila dohodu s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE), na základě které má Damašek povinnost jí ohlásit jakýkoliv plán na výstavbu nového jaderného zařízení.

Izrael na začátku října potvrdil, že jeho letectvo v září provedlo útok na syrské území. Syrský prezident Bašár Asad řekl, že Izraelci útočili na "nepoužívaný vojenský objekt".

Reklama

Související témata:

Související články

Syrská obrana střílela na izraelský letoun

Syrská protivzdušná obrana střílela v noci na čtvrtek na izraelský letoun, který podle Damašku vnikl do vzdušného prostoru Sýrie. Izrael případ prošetřuje.

Výběr článků

Načítám