Hlavní obsah

Sýrie už dva roky nepřímo jedná s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAUHA

Syrský prezident Bašár Asád jedná skoro dva roky nepřímo s Izraelem o mírové dohodě. Uvedl to v rozhovoru pro páteční vydání katarských novin Al-Watan. Od loňského roku je zprostředkovatelem jednání Turecko. Výsledkem těchto jednání je nabídka Izraele vrátit Sýrii Golanské výšiny okupované od roku 1967.

Foto: Khaled al-Hariri , Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Ochotu Izraele vrátit Golanské výšiny okupované za šestidenní války oznámil tento týden Asadovi turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Bašár Asad ocenil význam Ankary.

"I když se Turecko zapojilo až minulý rok, přesněji v dubnu 2007, vedlo to k novým a pozitivním výsledkům,“ uvedl Bašár Asad pro katarský list.

Úřad izraelského premiéra Ehuda Olmerta už loni v červnu potvrdil, že byl v kontaktu se syrskou vládou a tajně vyjednával o možnosti mírových jednání prostřednictvím třetí strany.

Podle Asada izraelský premiér Ehud Olmert letos v dubnu "potvrdil tureckému premiérovi svou připravenost vrátit Golanské výšiny“.

"Dostali jsme tuto zprávu před týdnem a poté jsme ještě slyšeli jak Olmert uvádí v prohlášení: 'Víme, co chce Sýrie, a Sýrie ví, co chceme my.' “

Sýrie požaduje návrat Golanských výšin. Izrael si zase přeje vstřícnější jednání Damašku, který by měl přestat podporovat radikální palestinské skupiny i libanonský Hizballáh.

Na rozdíl od Egypta a Jordánska Sýrie dosud neuzavřela s Izraelem mírovou dohodu.

Asad také uvedl, že v budoucnu jsou možná i přímá jednání mezi Izraelem a Sýrií, i když k nim dosud nedošlo. "Možná s nástupem nové vlády ve Spojených státech můžeme hovořit o přímých jednáních,“ dodal Asad. Už loni Sýrii navštívila předsedkyně dolní komory amerického Kongresu Nancy Pelosiová, což podráždilo prezidenta George Bushe.

Také bývalý americký prezident Jimmi Carter, který minulý týden navštívil Blízký východ, sdělil, že syrští představitelé jsou připravení jednat o dohodě o návratu Golanských výšin a mírové smlouvě s Izraelem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám