Hlavní obsah

Američané staví zeď v Sadr City, nové násilí v celém Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americká armáda zahájila stavbu zdi v šíitské čtvrti Sadr City v Bagdádu, kde v sobotu při nových srážkách s milicemi zahynulo nejméně 15 lidí. Další střety jsou hlášeny ze severu i jihu země.

Foto: Ceerwan Aziz, Reuters

Američtí vojáci v Bagdádu (ilustrační foto)

Článek

Americké velení ujišťuje, že několikametrová betonová zeď má bránit vystřelování raket do jiných částí irácké metropole, zejména do zelené zóny, kde sídlí irácká vláda a velvyslanectví Spojených států.

"Zeď má zabránit vystřelování raket ze Sadr City," řekl americký armádní mluvčí Steven Stover a ujistil, že to nenaruší život obyvatel čtvrti. "Občané, kteří respektují zákony, a vozidla ambulancí budou moci procházet a projíždět bez problémů," dodal.

Avšak takzvaná Mahdího armáda, milice protiamerického radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra odsoudila stavbu, která rozděluje čtvrť o více než dvou milionech obyvatel, kde od konce března americké i irácké jednotky znovu čelí šíitským milicím.

Podle Sadrova mluvčího Sáliha Ubajdího stavba obyvatele Sadr City ještě více izoluje. Bariéra má podle něho odříznout čtvrť od významných iráckých institucí.

Zdi mezi sunnity a šíity

Američané ujišťují, že cílem nedávných operací v Sadr City je neutralizovat nekontrolovatelné živly, které se nepodřídily příměří, jež nařídil Muktada Sadr. Sadrovi stoupenci, poslední irácká milice, která se zuřivě staví proti americké přítomnosti v Iráku, však zdůrazňují, že jsou terčem systematických snah o jejich oslabení či dokonce eliminaci.

V Bagdádu byly od americké invaze v březnu 2003 postaveny stovky betonových zdí ve snaze zabránit násilí. Zdi oddělují sunnitské a šíitské čtvrti a zároveň mají chránit vojenské pozice, státní úřady, obchodní budovy a otevřené trhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám