Hlavní obsah

Tajná mapa OSN dokazuje, že Afghánistán je stále nebezpečnější

Novinky, ČTK, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina Afghánistánu je v současnosti příliš nebezpečná na to, aby v ní pobývali humanitární pracovníci, vyplývá z nepublikované mapy OSN, do níž nahlédli reportéři britského listu The Times. Mapa v porovnání se svou předchůdkyní z března 2005 dokazuje zhoršenou bezpečnostní situaci v zemi.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánští policisté

Článek

Většina zahraničních i místních pracovníků v uplynulých letech v zemědělském jižním Afghánistánu upustila od plánovaných nebo již započatých projektů a odešla do města méně rizikového severu. Neúspěšný pokus o pomoc místním obyvatelům ve válkou postižených provincích jako Hílmand dokázali využít radikálové z hnutí Tálibán. Vláda v Kábulu se marně snaží v jižních regionech uplatnit svou autoritu.

V roce 2005 označovala mapa OSN za příliš nebezpečný pro humanitární pracovníky pouze pás země podél hranice s Pákistánem a oblasti v hornatých provinciích Zábol a Oruzgán. Nyní je téměř celý afghánský jih a východ zónou nebezpečí a doporučení nevstupovat už mají humanitární organizace také do některých míst na severu.

V uplynulých dvou letech zahynulo v zemi na 40 afghánských a zahraničních humanitárních pracovníků.

Podpora spojencům v Afghánistánu klesla

Podle zprávy Senlis Council z minulého týdne ovládají rebelové polovinu Afghánistánu. Pondělní průzkum veřejného mínění navíc naznačil, že pouze 42 procent Afghánců hodnotí spojeneckou misi pod vedením Američanů pozitivně oproti 68 procentům před dvěma lety.

Mluvčí spojenecké aliance ISAF brigádní generál Carlos Branco v úterý řekl, že Tálibán ovládá pouze pět z celkových 59 distriktů jižního Afghánistánu.

Atentát v Kábulu

Ve středu se udál sebevražedný atentát v metropoli Kábulu. Nejméně 13 lidí - šest vojáků a sedm civilistů - bylo zabito. Mezi mrtvými jsou čtyři děti. Podle afghánského ministerstva obrany útočník odpálil výbušninou naložené vozidlo, v němž narazil do armádního autobusu. Bilance neštěstí se ještě může zhoršit, protože při explozi byly zraněny nejméně dvě desítky lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám