Hlavní obsah

Pro Hamás nebude mírová konference v Annapolisu závazná

– GAZA/ANNAPOLIS

Američany podporovaná konference o míru na Blízkém východě dostala ještě před svým úterním začátkem v Anapolisu další ránu. Vůdce militantního hnutí Hamás Ismaíl Haníja v pondělí uvedl, že Palestinci nebudou na výsledky jednání nijak vázáni. Několik poslanců Hamásu před úterními rozhovory podepsalo v Gaze dokument, že předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás nemá právo činit rozhodnutí při projednávání jakékoli mírové smlouvy.

Článek

"Lidé jsou přesvědčeni, že tato konference nepřinese plody a jakákoli doporučení nebo rozhodnutí dojednaná na konferenci, která porušují naše práva, nebudou závazná pro naše lidi," řekl nejvyšší představitel Hamásu Ismaíl Haníja. "Mahmúd Aabbás nereprezentuje většinu palestinského lidu," uvedl jiný vysoký představitel Hamásu Mahmúd Záhir.

Hamás se konference neúčastní, USA, Evropská unie i Izrael jej považují za teroristickou organizaci. Vysoký představitel Hamásu Mahmúd Záhir k tomu poznamenal: Jsme pyšní, že se neúčastníme této konference, která nám nic nepřinese." Podle něj nemá cenu se účastnit konference, protože Izrael není připraven ukončit okupaci palestinských území. "Nevěřím, že je to opravdový mírový proces, protože bez splnění našich základních požadavků  to bude stejné jako předchozí dosažené dohody, které nelze uplatnit v praxi"

Hamás loni vyhrál palestinské volby a Ismaíl Haníja usedl do křesla premiéra. Byl jím v březnu ustavené vládě národní jednoty, utvořené Hamásem a umírněným Fatahem. Mahmúd Abbás z Fatahu ho odvolal v půlce června, když se Hamás silou zmocnil celého pásma Gazy.

Zúčastní se i Syřané a Saudi

Ani Američané neočekávají, že jednání v Anapolisu, jichž se bude účastnit na 40 zemí a organizací, byla průlomová, ostatně jejím cíle není dosáhnout dohody, ale připravit další jednání.  

Účast na schůzce však přislíbila i Sýrie, poté, co byla v neděli ubezpečena, že se bude jednat i o Golanských výšinách, které Izrael okupuje od roku 1967. Do Anapolisu pojede tajemník ministra zahraničí Fajsál Mechdad. Už v pátek účast přislíbila Saúdská Arábie.

Přesto je konference pro USA důležitá, pokud přinese alespoň dílčí výsledky, mohou Spojené státy získat ztracenou hodnověrnost jako garant mírových jednání na Blízkém východě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám