Hlavní obsah

USA dodají více zbraní Izraeli i arabským státům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy dodají v následujících 30 letech do Izraele na vojenské účely 30 miliard dolarů. Pomoc tak zvýší o čtvrtinu. Židovský stát bude od příštího roku dostávat miliardu dolarů (asi 20 miliard korun) ročně.

Článek

Izraelský premiér Ehud Olmert na schůzce ministrů v Jeruzalémě řekl, že pro zvýšení bezpečnosti Izraele je to významný krok. Podle něj je to znak toho, že USA chápou potřebu země mít převahu nad okolními arabskými státy.

USA ale zvýší i dodávky zbraní do arabských zemí. Deníky New York Times a Washington Post v sobotu informovaly, že kromě těchto dvou zemí se na vojenskou pomoc mohou těšit i Saúdská Arábie a další země v Perském zálivu bohaté na ropu. Saúdská Arábie by měla dostat zbraně za asi 20 miliard dolarů. Kromě ní dostanou zbraně Omán, Katar, Kuvajt a Bahrajn a také Egypt.

Součástí dodávek bude například systém pro řízené střely, námořní lodě nebo bojová letadla. Důvodem, proč USA zemím zbraně dají, je údajně stále větší vliv Íránu v oblasti a také jeho jaderný program.

Na návštěvu zemí, které zbraně dostanou, se v pondělí chystá americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a ministr obrany Robert Gates.

"Chápeme potřebu USA pomoci umírněným arabským zemím, kteří jsou společně s nimi a s námi proti íránským aktivitám" komentoval Olmert dodávky zbraní arabským státům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám