Hlavní obsah

Únosce amerických vojáků v Iráku byl zabit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americká armáda oznámila, že zabila šejka Azhara Dulajmího, který naplánoval lednový únos čtyř amerických vojáků v Karbale, kteří byli poté zavražděni. Zahynul po razii v šíitské čtvrti Bagdádu Sadr.

Článek

"Americké síly zabily muže, který vedl 20. ledna útok na americké vojáky v Karbale, při němž zahynulo pět amerických vojáků," oznámil v noci na pondělí mluvčí generálmajor William Caldwell. Podle Caldwella byl zabit už v pátek, jiné vojenské zdroje ale uvádějí, že zahynul v sobotu.

Caldwell dodal, že byl dlouho pronásledován. "Neúnavně jsme ho stíhali. Kohokoli, kdo unese a zavraždí americké vojáky, budeme pronásledovat, dokud ho neuženeme." Dulajmí, kterého přišli zadržet, se pokusil ukrýt na střeše domu, ale odhalili ho. Zraněného jej převáželi do nemocnice, ale Dulajmí na následky zranění zemřel.

Dulajmí byl vycvičen v Íránu

Lednový útok byl velmi rafinovaný. Skupině mužů vedené Dulajmím se podařilo oklamat americké hlídky. "Všichni útočníci měli na sobě americké uniformy, jeli v amerických vozidlech a mluvili anglicky," uvedl Caldwell. To byl důvod, proč se jim podařilo proniknout na americký post, kde zabili jednoho vojáka a čtyři další unesli. I ty pak zavraždili. [celá zpráva]

Potvrdila se také íránská stopa, o níž se spekulovalo.  [celá zpráva]Dulajmí prodělal výcvik u Íránských revolučních gard a u milic Hizballáhu v Libanonu. Právě tam se naučil, jak unášet vojáky.

Dulajmí byl také podezřelý, že byl zapleten do listopadového únosu 70 úředníků z ministerstva vysokého školství. [celá zpráva]

V květnu padlo v Iráku 76 amerických vojáků

V neděli zahynulo v Bagdádu šest amerických vojáků a jejich irácký tlumočník, když u jejich vozu na hlídce explodovala nálož. Stejný typ útoku si vyžádal život jednoho amerického vojáka v Dívaniji.

Od pátku zahynulo v Iráku 15 amerických vojáků, v květnu jich padlo 76.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám