Hlavní obsah

Palestinci oznámili, že zabili uneseného Brita

Novinky, ČTK, Jerusalem Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Dosud neznámá palestinská teroristická organizace napojená na al-Kajdá oznámila, že zabila před měsícem uneseného britského novináře BBC Alana Johnstona. Oznámil to v neděli izraelský list Jeruzalem Post. Palestinské ministerstvo vnitra informaci prověřuje, doposud měla jen zprávy, že Johnston žije. Ani BBC informaci nepotvrdila.

Článek

Agentura AFP s odvoláním na komuniké palestinské organizace napsala, že únosci se rozhodli Brita popravit kvůli nevyslyšení jejich požadavku propuštění palestinských vězňů zadržovaných v Izraeli.

"Zkoumáme tyto informace a neodkladně je prověřujeme," řekl agentuře AFP mluvčí britského ministerstva zahraničí. Palestinský ministr vnitra Hání Kavásmí v Gaze přiznal, že o osudu britského novináře nemá žádné zprávy: "Do této chvíle nemáme žádné informace potvrzující popravu Johnstona a dá-li bůh, brzy oznámíme dobrou zprávu." Potvrdil také, že se zmíněnou palestinskou skupinou se místní bezpečnostní služby dosud nesetkaly.

BBC po zprávách o popravě svého zpravodaje vyjádřila velké znepokojení. "Tyto informace jsme zaslechli, ale jejich obsah nemáme ověřený z nezávislých zdrojů. Samozřejmě jsme tím, co jsme slyšeli, hluboce znepokojeni," řekla AFP mluvčí britské televizní a rozhlasové společnosti.

Brita unesla a později zabila podle izraelských zdrojů doposud neznámá organizace Brigády džihádu a monoteismu (tahvídu), která se svým názvem jasně hlásí k původímu názvu irácké větvě al-Kajdá dlouho vedené Abú Musou Zarkávím. Ta si původně říkala Tahvíd a džihád. 

Johnston byl unesen před měsícem a palestinská samospráva uváděla, že by se měl již brzy dostat na svobodu. [celá zpráva]

V neděli se přitom na schůzce v Jeruzalémě předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a izraelský premiér Ehud Olmert dohodli, že jejich další setkání se uskuteční v Jerichu na západním břehu Jordánu. Mělo tak dál pomoci rozvoji blízkovýchodního mírového procesu.

"Při rozhovorech Olmert a abú Mázin (Mahmúd Abbás) diskutovali především o nadcházejících diplomatických aktivitách," sdělil nejmenovaný izraelský činitel. Stranou debaty naopak zůstaly klíčové otázky palestinsko-izraelských vztahů jako vytvoření palestinského státu, budoucnost Jeruzaléma či návrat palestinských uprchlíků, dodal.

Reportéra unesli v březnu

Čtyřiačtyřicetiletý Johnston začal pracovat v pásmu Gazy před třemi lety, před tím působil jako zpravodaj v Afghánistánu a Uzbekistánu. Unesen byl 12. března, když se vracel v pásmu Gazy autem do svého bydliště. Únosci nepodmínili jeho osvobození žádnými požadavky. [celá zpráva]

S výjimkou izraelského vojáka Gilada Šalita byl Brit nejdéle zadržovaným zahraničním rukojmím v pásmu Gazy. Nepomohly mu četné demonstrace na palestinských územích ani diplomatické úsilí Británie. Více než deset novinářů, jež Palestinci unesli v minulých 18 měsících, bylo přitom propuštěno do několika hodin nebo dní.

Reklama

Související články

Ozbrojenci v Gaze unesli reportéra BBC

Maskovaní palestinští ozbrojenci unesli v pondělí reportéra BBC, když ho ve městě Gaza přinutili opustit svůj automobil. Novináři se podařilo před zajetím...

Výběr článků

Načítám