Hlavní obsah

Palestinci jsou ochotni propustit uneseného izraelského vojáka

Novinky, CNN, ČTK, BBC, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ/JERUZALÉM/RIJÁD

Jednání o míru na Blízkém východě se oživují. Ve středu palestinský ministr zahraničí po jednání ve Vídni uvedl, že Palestinci jsou ochotni v rámci výměny zajatců propustit uneseného izraelského vojáka. O míru s Izraelem je připraven jednat i syrský prezident Bašár Asad, který se sešel v Damašku s předsedkyní dolní komory Kongresu USA Nancy Pelosiovou.

Článek

Palestinský ministr zahraničí Zijád abú Amr ve Vídni po jednání s rakouskou ministryní zahraničí Ursulou Plassnikovou řekl: "Palestinská vláda je připravena na seriózní výměnu zajatců, včetně vojáka Gilada Šalita." Izraelský voják byl unesen loni v červnu palestinskými radikály. Izrael poté vnikl do pásma Gazy, ale vojáka se mu osvobodit nepodařilo

Abú Amr v rozhovorech pro rakouská média uvedl, že v programu se nová palestinská vláda hlásí k vytvoření palestinského státu v hranicích z roku 1967, čímž se i Hamás jednoznačně přihlásil k řešení na základě vzniku dvou států v Palestině. Navíc se palestinská vláda hlásí i ke všem mezinárodním dohodám, které se vyslovují pro mírové řešení konfliktu na Blízkém východě a pro vzájemné uznání. Proto by Evropská unie měla navázat styk s celou vládou a neignorovat ministry Hamásu. EU požaduje, aby se Hamás zřekl násilí a uznal všechny sousední státy.

Liga arabských států podle abú Amra předložila "čestný a silný návrh ve smyslu výměny území za mír" a nyní je na Izraeli, aby prokázal rovněž dobrou vůli. Podle abú Amra by se Izrael mohl stáhnout z vesnic, které znovu obsadil po roce 2000, mohl by zrušit zátarasy a kontrolní stanoviště, která ztěžují život palestinskému obyvatelstvu. Měl by také propustit ženy a děti, které jsou mezi asi 10 000 Palestinci vězněnými izraelskou stranou.

Sýrie chce jednat s Izraelem o míru

Syrský prezident Bašár Asad při středečním jednání s předsedkyní dolní komory Kongresu USA Nancy Pelosiovou oznámil, že je ochoten vést mírová jednání s Izraelem. Izrael se Sýrií na rozdíl od Egypta doposud nepodepsal mírovou smlouvu.   

Nancy Pelosiová jedná se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Foto: REUTERS/ Jamal Saidi

"Velmi nás potěšilo prezidentovo ujištění, že je připraven obnovit mírový proces. Je připraven vést mírová jednání s Izraelem," řekla Pelosiová. Delegace kongresmanů, kterou Pelosiová vede při cestě po Blízkém východě, předala Asadovi poselství od izraelského premiéra Ehuda Olmerta, jehož podstatou je deklarovaná ochota Izraele navázat mírová jednání se Sýrií. Co stojí v Olmertově vzkazu, nesdělila. Izrael však dříve podmiňoval taková jednání zastavením syrské podpory radikálním palestinským skupinám a libanonskému hnutí Hizballáh. Asadova reakce na výtky k syrské podpoře hnutí Hizballáh a Hamás nebyla zveřejněna.

Návštěvu Pelosiové dopředu kritizoval Bílý dům jako podkopávání snah USA o izolaci této arabské země. 

Zdrženliví Saudi

Saúdská Arábie uvedla, že Izrael musí nejprve přijmout návrh Ligy arabských států a teprve pak s ním bude jednat.

Izraelský premiér Ehud Olmert vyzýval představitele Saudské Arábie ke schůzce o mírovém procesu na Blízkém východě. Saúdové pomáhali oživit arabský mírový plán pro Blízký východ z roku 2002. Nyní však trvají na tom, aby Izrael plán nejprve přijal.

Izrael však k němu měl v minulosti výhrady, zejména kvůli tomu, že podle něj by se stal hlavním městem budoucího palestinského státu Východní Jeruzalém. Izrael však trvá na nedělitelnosti Jeruzalému.

Reklama

Výběr článků

Načítám